Ajvar, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

ZAPIŠITE

DRAGANA OTKRILA TAJNU SRPSKOG AJVARA: Pred kraj DODAJTE 1 SASTOJAK i stalno ćete ga tako PRAVITI

Recept će vas zaseniti

Objavljeno: 30.10.2022. 08:09h > 08:15h

Dragana je podelila svoj recept za ajvar.

Evo kako ga ona pravi.

Recept će vas zaseniti.

Sastojci

Potrebno je:

45 kg paprike

2 l ulja

FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

4 ljute papričice

1 konzervans

4 kašike soli

Priprema

Ispečemo paprike na grilu ili na smederevcu. Onako vruće ih stavljamo u kese i kese zatvorimo da nema vazduha.

Stavljamo kese jedne na druge da čuvaju toplinu. Ostavimo ih da se popare. Onda čistimo kožicu, i unutrašnjost. Kada očistimo sve paprike dodamo očišćene ljute papričice.

foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sameljemo paprike na mašini za mlevenje. Zagrejemo šporet i stavimo aluminijumsku šerpu, u nju dodamo paprike, ulje, luk. Kuvamo oko 2-3h zavisi od vatre. Stalno mešamo da ne zagori.

foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Znamo da je gotov kada se na serpi jasno vidi dno. Pred kraj kuvanja dodamo konzervans i so. Tegle stavimo u šporet da se ugreju. Vruć ajvar sipamo u vruće tegle. Stavimo malo u šporet da se zapeče. Gotov ajvar ne otvaramo 5-6 dana zbog konzervansa i ukusa.

(Espreso/Recepti.com)