Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

leskovačka

DA LI STE ČULI ZA "CRVENO SELO" U SRBIJI? Meštani ovde NE PEKU PAPRIKU, pogledajte šta rade s njom (FOTO)

Od nje se pravi mlevena i „gruvana“, odnosno, tucana paprika, kao začin jelima

Objavljeno: 28.10.2022. 11:55h

Oktobar je mesec koji je poznat po pečenju paprika, rado viđenog specijaliteta na svakoj trpezi, bilo u obliku salate ili ajvara, pa se tako fenomenalni miris ove delicije neretko širi iz kuća ili stanova, ukoliko živite u gradu.

Naravno, leskovačka paprika je nadaleko čuvena, a jedno selo u okolini ovog grada poznato je pod nadimkom „crveno selo“.

Radi se o Donjoj Lokošnici, ali njeni meštani ne peku ovo omiljeno jesenje povrće, već ga „slažu“ iglom i koncem u nizove, koji se suše tridesetak dana na zidovima seoskih kuća.

FOTO: RTS printscreen
FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: RTS printscreen

Specijalnu začinsku papriku, koja uspeva isključivo u ovom selu, zovu jednostavno – „nizača“.

Od nje se pravi mlevena i „gruvana“, odnosno, tucana paprika, kao začin jelima.

Postoji urbana legenda da je seme stiglo pre više vekova iz Turske, a neki tvrde da je stiglo čak iz Amerike, nedugo pošto je Kolumbo otkrio novi kontinent.

(Espreso / Lepote Srbije)