Jelo, Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

preukusno

TRADICIONALNO SRPSKO JELO KOJE VEKOVIMA SPREMAMO: Napravite ga po receptu iz MANASTIRA

Posebni sastojci daju još lepšu aromu

Objavljeno: 28.10.2022. 10:38h > 11:57h

Ovo jelo je redovno na našim prostorima redovno.

Svaka domaćica recept zna napamet.

Najstariji recept još se pamte iz manastira.

Posebni sastojci daju još lepšu aromu.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

Cicvara se ubraja u starinska srpska jela, jer etnološki podaci govore da se kuva od pamtiveka, a u krajevima koje naseljavaju Srbi. Najstarije recepture su zapisane još u manastirskim knjigama i u njima se cicvara priprema od brašna žitarica, pre svega pšenice, ali i raži, ječma, ovsa…

A od kada je kukuruz "preplivao" okean i počeo da osvaja evropske njive kukuruzno brašno je preuzelo ulogu glavnog sastojka cicvare. Tu su još mast, ulje, maslac i kajmak kao neophodne masnoće za dobru cicvaru i, jaja, povrće, pavlaka, razne vrste sireva, koji ukus dovode do – savršenstva.

Cicavara sastojci

1/2 kg sira – masni ili punomasni sir, polutvrdi po mogućnosti

2 dcl vode

2 dcl mleka

foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

200 gr kajmaka- stari kajmak najbolje ide

kukuruzno brašno po potrebi – belo ili žuto

sol

Kako se pravi domaća starinska cicvara

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir, sir pune arome, kao što su to ovčiji ili kozji sir, daće vam bolji ukus cicvare. Kada masa počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući masu. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate oko 10 minuta.

foto: Pruntscreen/Youtube/ Televizija Galaksija 32

Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, ako nije dodajte sol. Ako imate jak ovčiji ili kozji sir koji je slan i stari kajmak, verovatno vam sol i neće trebati. Mešajte sve dok vam testo ne postane gumasto od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u oslobodjenim masnoćama. Kada se to desi, cicvara je gotova. Po vrhu je pospite sečenim peršunom ili nekom drugom začinskom biljkom zbog ukrasa. Ili je prelijte kiselim mlekom.

(Espreso/Alo)