Džejmi Oliver, Foto: Profimedia

totalno drugačije

DŽEJMI OLIVER PODELIO RECEPT ZA SRPSKI AJVAR: DOMAĆICE će POLUDETI kada vide ove 3 GREŠKE

Međutim, neke od sastojaka koje je koristio naše bake nikada ne bi stavljale u ajvar jer mu kvare kvalitet, ali i ukus

Objavljeno: 25.10.2022. 15:12h > 15:18h

Inspirisan srpskom kuhinjom, Džejmi Oliver odlučio je da kreira jednostavan recept za jedno od omiljenih jela u Srbiji - ajvar.

Međutim, neke od sastojaka koje je koristio naše bake nikada ne bi stavljale u ajvar jer mu kvare kvalitet, ali i ukus.

Pogledajte Džejmijev recept:

- Ugrejte rernu na 230 stepeni Celzijusa

FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic
FOTO: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

- U veliki pleh stavite cele paprike i patlidzan sa neoljuštenom glavicom luka

- Pecite 30 do 40 minuta, ili dok kora skroz ne pocrni

- Stavite paprike i patlidžan u činiju i pokrijte celofanom. Ostavite 20 minuta

- Kada se ohlade, oljuštite ih i iseckajte na dasci

foto: Profimedia

- Istisnite beli luk i dodajte paprikama i patlidžanu

- Dodajte peršun i sve zajedno iseckajte

- Začinite solju i bibreom i iscedite jedan limun

- Pomešajte sve i stavite u teglu

foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Prvo, naše bake nikada ne bi dodale patlidžan, jer se on dodaje da bi se ajvar pojeftinio i kako bi dobio na količini, ali na taj način mu se menja i ukus. Isto važi i za beli luk. U pravi ajvar idu samo pečene paprike.

Slično sirćetu koje neki koriste, i sok limuna može drastično da promeni onaj klasičan ukus ajvara na koji smo navikli.

Pritom, paprike je najbolje peći na roštilju, nikaku u rerni jer se onda više kuvaju nego peku i gube onaj specifičan šmek koji pečene paprike imaju.

(Espreso/Telegraf)