Ilustracija, Foto: EPA/JULIEN WARNAND

OVO SIGURNO NE ZNATE

ZNATE LI KOJE EVROPSKE ZEMLJE IMAJU HIMNU BEZ REČI? Ima ih samo 3, a jedna će vas posebno IZNENADITI!

U mnogim državama himne su ispraćene rečima koje skoro svaki stanovnik te zemlje zna napamet, ali ono što je zanimljivo je i da postoje himne koje nisu ispraćene tekstom

Objavljeno: 25.10.2022. 13:31h

Himna države jednako je važna kao i njena zastava. Premda se s njom ne susrećemo jednako često i većinu njih ne bismo znali prepoznati, himne su odraz nacionalnog ponosa i identiteta. Kao takve, puštaju se u svečanim prilikama kada im valja odati posebnu počast stavom i držanjem.

U mnogim državama himne su ispraćene rečima koje skoro svaki stanovnik te zemlje zna napamet, ali ono što je zanimljivo je i da postoje himne koje nisu ispraćene tekstom, piše "Krstarica".

U Evropi postoje samo tri takve države:

Bosna i Hercegovina

Državna himna Bosne i Hercegovine zove se Intermezzo i prihvaćena je za himnu 1998. godine. Komponovao je Banjalučanin Dušan Šestić, a ako vam nije poznat on, možda vam je poznatija njegova ćerka Marija Šestić koja je 2007. godine predstavljala BiH na Pesmi Evrovizije u Helsinkiju s pesmom „Rijeka bez imena“.

Budući da u BiH žive Bošnjaci, Hrvati i Srbi, bila je potrebna jedna koja bi obuhvatila sve. Intermezzo je tako prihvaćen kao zajednička kompozicija, a vetar u leđa toj odluci dao je tadašnji visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp.

Premda su u nekoliko navrata postojale inicijative da se bosanskohercegovačkoj himni pridoda tekst, to do danas (još) nije ostvareno pa su tako i naši komšije u posebnom klubu onih čija je himna samo instrumentalna.

foto: Profimedia

Španija

Španska državna himna zove se Marcha Real i reč je o kompoziciji koja je tokom 18. veka služila za počasni marš. Izvodila se na ceremonijalnim događanjima u prisustvu kraljevske porodice te se smatra jednom od najstarijih himni na svetu. Ne zna se ko je njen autor, a glasina da je osmislio sam Fridrih II, kralj Pruske, pokazala se na kraju ipak samo glasinom.

Za ovu kompoziciju napisano je nekoliko tekstova, pa je i sama himna u nekoliko navrata korišćena s tekstom i postojalo je nekoliko verzija himne. Međutim, bilo je teško pronaći tekst koji bi ujedinio zemlju u kojoj postoje večite tenzije između Katalonaca, Baska i ostatka Španije. Godine 1978. odbačena je i poslednja verzija koju je odobrio nacionalistički lider i general Francisko Franko, te se danas španska himna službeno izvodi bez teksta.

foto: Profimedia

San Marino

Himna male Republike San Marino takođe će vas ostaviti bez teksta. Zove se Inno Nazionale (bukvalni prevod: Nacionalna himna) i komponovao je violinista Federiko Konsolo koji je takođe zaslužan za jedne od najlepših sefardskih melodija kakve možete čuti u italijanskim sinagogama. Godine 1894. prihvaćena je za državnu himnu.

Premda je italijanski pjesnik Đozue Karduči napisao tekst koji će je pratiti, on se službeno ne izvodi niti peva na ceremonijama – tek ponekad u neformalnom okruženju ili školskim učionicama. Baš kao i San Marino, ova pesma je kratka i sastoji se od svega četiri kratke strofe. Nije je teško zapamtiti ni pevati, ali eto, San Marino je odlučio da bude deo instrumentalnog kluba.

(Espreso)