Foto: Profimedia

jeste li znali?

"OVA STVAR U NJOJ JE GORA OD CIJANIDA": Lekar otkrio kada JEDENJE JABUKE MOŽE DOVESTI DO SMRTI (VIDEO)

Seme jabuke može biti otrovno!

Objavljeno: 25.10.2022. 12:39h

U jesen najčešće pravimo kolače, pite od jabuka, jedemo ih u svežem stanju, a šta se dešava ako slučajno pojedete i semenku? Važi za zdravu grickalicu, u nekom momentu to može postati veoma nezdravo.

Na TikTok profilu jedan medicinski lekar objavio je video koji objašnjava ovo što smo vam naveli.

foto: Printscreen

Poznato je da koštice jabuke sadrže sastojak koji se zove amigdalin. Osim jabuka, sadrže i bademi, koštice beskve, trešnje i kajsije. Razlika je u tome, što je ovaj sastojak netaknut potpuno bezopasan, međutim ako je semenka zgnječena, ošećenja ili prožvakana i tako dospe u probavni trakt, amigaldin se raspada u hidrogen cijanid koji je veoma otrovan, piše "Mondo".

I sam doktor je rekao da jedno seme ne može da vam našteti, ali u ukoliko preterate sa unošenjem istog i to isključivo u enormnim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda. Manje količine cijanida mogu da uzrokuju glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. A u najvećem riziku od trovanja cijanidom su deca, upravo zbog manje telesne težine koje imaju. Imajte u vidu da jedna jabuka sadrži najviše do 20 semenki, te je uvek bolje da ih pre jela ili pripreme nekog obroka otklonite!

(Espreso)