Sutlijaš, Foto: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije

poslastica

STARINSKI RECEPT ZA SUTLIJAŠ: Ovako su ga naše BAKE spremale, na kraju dodajte 1 SASTOJAK

Međutim, domaćice sa naših prostora su ga vešto i rado spremale, te su mnogi od nas odrasli na njemu

Objavljeno: 21.10.2022. 22:00h > 22:02h

Sutlijaš je tradicionalni istočnjački slatkiš koji podseća na detinjstvo.

Međutim, domaćice sa naših prostora su ga vešto i rado spremale, te su mnogi od nas odrasli na njemu.

Danas sutlijašu dodaju razne namirnice poput banana, bobičastog voća i orašastih plodova, a Telegraf donosi recept po kom su ga spremale naše bake.

Sastojci:

8 kašika pirinča

FOTO: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije
FOTO: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije
FOTO: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije
FOTO: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije

1 l mleka

8 kašika šećera

1 kesica vanil šećera

kakao za posipanje

Priprema:

Pirinač operite pod mlazom vodom, pa ga stavite u šerpu i nalijte vodom da ogrezne.

Pirinač kuvajte dok voda ne proključa, a onda šerpu sklonite sa ringle,

foto: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije

U drugu šerpu sipajte mleko, vanil i običan šećer i stavite da se kuva.

Dok mleko još nije proključalo dodajte pirinač i sve vreme mešajte.

Nemojte da vas uplaši ako je sutlijaš redak, jer će se kasnije stvrdnuti.

Kada mleko proključa, kuvajte još malo, pa sklonite šerpu i odmah ulijte sutlijaš u staklene posude.

Preko njega pospite kakao i ostavite malo da se ohladi

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)