Podvarak, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

ideja za ručak

OMILJENO SRPSKO JELO BIĆE JOŠ LEPŠE AKO DODATE OVAJ SASTOJAK: Spremite NAJUKUSNIJI podvarak

Postoje domaćice koje same kislele kupus i one u svakom trenutku mogu da obraduju ukućane ukusnim jelima

Objavljeno: 16.10.2022. 09:55h

Zima ne može da se zamisli bez 3 jela, a to su pasulj, sarma i podvarak. Naravno, ne smemo da zaboravimo ni rusku salatu koja je neizbežna na slavama i kada su praznici.

Postoje domaćice koje same kislele kupus i one u svakom trenutku mogu da obraduju ukućane ukusnim jelima. Ako nemate uslova ili vremena da kiselite kupus možete to uraditi i za samo 2 dana, ali možete da kupite i u prodavnici.

Podvarak je lako napraviti, a kako bi bio što ukusniji obavezno dodajte i belo vino. Ono se preporučuje i kada se pravi sarma. Ako želite pred kraj pečenja možete da dodate proprženo meso, kobasice...

Sastojci:

500 g kupusa ribanca

2 srednje glavice crnog luka

1 kašika šećera

malo kima

malo belog vina

2 lovorova lista

1 kašičice slatke paprike

biber u zrnu

malo pirinča

Priprema: Na masti prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte kupus ribanac, šećer i slatku papriku, lovorov list, kim i biber u zrnu. Promešajte. Sipajte belo vino i dinstajte, a zatim postepeno dodajte po malo vode. Kada dovoljno omekša sipajte malo pirinča da pokupi višak tečnosti i pecite u rerni na 200°C da dobije lepu boju.

(Espreso/Stvar ukusa)