Čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

za hladne dane

NAPRAVITE DOMAĆU PILEĆU BELU ČORBU: Tajna se krije u PRIPREMI, a OVO povrće daje AROMU (RECEPT)

Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom

Objavljeno: 13.10.2022. 22:09h > 22:20h

Bela pileća čorba.

Sastojci

Potrebno je:

500 g pilećeg belog mesa

2 šargarepe

1/2 korena peršuna

1/3 korena pasternaka

FOTO: Printscreen/Youtube/Domaći Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/Domaći Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

100 g celera

3 srednja krompira

1 list lovora

2 kašičice soli

1 kašičica mlevenog bibera

2 kašičice suvog biljnog začina

2 kom žumanaca

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

1,5-2 dl kisele pavlake

po želji limuna

Priprema

Pileće belo meso proprati pod mlazom hladne vode, staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva.

Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i suvi biljni začin, bibera i list lovora.

Kada meso počne da se odvaja od kosti, isključiti plotnu i procediti tečnost.

Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno sa iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti.

Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povrće. Proveriti ukus i po potrebi dodati nedostajući začin i staviti da samo malo proključa.

foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku. Belanca ostaviti za neku poslasticu.

Skinuti lonac sa plotne i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razređene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, nikako u dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promešati celu količinu čorbe.

Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom.

(Espreso/Recepti.com)