Foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

preukusno

JUGOSLOVENI SU SE DAVILI U OVOM KOLAČU: Stalno su ga DOMAĆICE spremale, a danas MNOGI za njega NISU ČULI (RECEPT)

Ohladite na sobnoj temepraturi i da mleko lepo upije

Objavljeno: 09.10.2022. 11:03h > 11:12h

Sastojci:

7 jaja

7 kašika brašna

7 kašika griza

7 kašika šećera

FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije
FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije
FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije
FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije
FOTO: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

1 kesica vanilin šećera

prstohvat soli

oko 1 l mleka

Priprema: Odvojite belanca i žumanca. Umutite penasto žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte griz i prosejano brašno. Sjedinite mikserom. Belanca umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli, pa lagano dodajte u žumanca i sjedinite varjačom. Sipajte u tepsiju i stavite da se peče na 180°C dok ne porumeni. Izvadite i vruć koh prelijte mlekom. Ohladite na sobnoj temepraturi i da mleko lepo upije.

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Koh je starinski kolač koji se često spremao u Jugoslaviji, a danas je nepravedno zaboravljen.

Koh je starinska poslastica koja se sprema od jeftinih namirnica. Jugoslovenske domaćice su ga često spremale jer su sve potrebne sastojke već imale u frižideru. Nekada je bio popularan isto kao i palačinke, ali danas ga ljudi sve manje spremaju. Ako niste do sada probali, onda obavezno napravite koh natopljen mlekom i saznajte zašto je cela Jugoslavija obožavala ovaj jednostavan kolač.

foto: Printscreen/Youtube/Jecine kulinarije

Napomena: Ne sipajte odmah ceo litar mleka, nego polovinu, pa kada upije vidite da li treba da se dodaje. Kolač malo treba da pliva u mleku.

(Espreso/Stvar ukusa)