Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Iz moje kuhinje

KAKO VAM SE ČINI?

OVO JE BIO "TITOV KOLAČ", CELA JUGOSLAVIJA GA JE MORALA ZNATI: Zanemećete kada vidite GLAVNI sastojak (RECEPT)

Niko nije siguran otkud ime “Titov kolač”, a mnogi tvrde da nekadašnji predsednik Jugoslavije uopšte nije smeo da jede orahe. Bilo kako bilo, ovaj kolač svi vole

Objavljeno: 07.10.2022. 16:51h

Oni koji su znali Tita kažu da je obožavao kolače sa kombinacijom čokolade i kafe. U svakom segmentu života, nakon rata, Tito je slovio za velikog hedonistu, rekao je u svojoj knjizi Jože o Titu.

Niko nije siguran otkud ime “Titov kolač”, a mnogi tvrde da nekadašnji predsednik Jugoslavije uopšte nije smeo da jede orahe. Bilo kako bilo, ovaj kolač svi vole.

Sastojci:

Za koru:

4 jaja

200 g šećera

1 vanilin šećer

100 g mlevenih oraha ili lešnika

5 kašika skuvane crne kafe

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike ulja

Za prvi fil:

400 ml mleka

5 punih kašika brašna

2 žumanca

Za drugi fil:

200 g margarina

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

100 g otopljene čokolade

3 kašičice mlevenog pečenog lešnika

Priprema:

Belanca na sobnoj temperaturi umutite sa polovinom šećera. Umitite žumanca sa ostatkom šećera i vanilin šećera. Dodajte ulje.

U brašno dodajte prašak za pecivo pa izmešajte. Dodajte jaku, hladnu crnu kafu u jaja. Izmešajte brašno i orahe. Dodajte ih u smesu od žumanaca.

Polako žicom umešajte sneg od belanaca.

Pecite u pobrašnjenom plehu u obliku po želji, na 180 stepeni, oko pola sata.

Za prvi fil, izmešajte mleko i žumance, pa polako, muteći mikserom, dodajte brašno. Skuvajte kao puding i ohladite.

Margarin dobro umutite sa šećerom i vanilinom, pa dodajte ohlađenu čokoladu.

Sjedinite oba fila. Dodajte pečeni lešnik.

Pečenu koru izvadite iz pleha, ohladite, premažite ohlađenim filom, pa pospite narendanom čokoladom i mlevenim orasima

(Espreso)