Knedle sa šljivama, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

divne

OVO JE NAJBRŽI RECEPT ZA KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Krenuće vam VODA NA USTA, caka je u PUNJENJU

Napravite jedinstvene knedle po starisnkom receptu

Objavljeno: 01.10.2022. 23:16h

Divne knedle sa šljivama.

Sastojci:

1 kg oljuštenog krompira

na vrh noža soli

150 gr brašna

1 žumance

malo ulja, maslaca ili margarina

Za punjenje:

20 kom zrelih šljiva

Za umotavanje:

100-150 gr kristal šećera

150 gr mrvica (prezla)

malo ulja

FOTO: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti
FOTO: Youtube Printscreen/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Priprema

Krompir oljuštiti, iseći na šnite, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi. Za to vreme šljive očistiti od košpica.

Prohlađenoj masi dodati žumance i malo brašna, oko 100 grama, a ostalih 50 se mogu iskoristiti prilikom oblikovanja knedli. Uzimati deo po deo testa, oblikovati na dlanu pomoću brašna. Ako se lepi, staviti šljivu i umotati kao tenisku lopticu.

U veću šerpu staviti vodu da proključa na umerenoj vatri. Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu. U posebnom širem tiganju na malo ulja propržiti prezlu da porumeni.

Šupljom kašikom vaditi knedle i pažljivo spuštati na prezlu. Drmusanjem tiganja uvaljati ih u prezlu i posuti kristal šećerom.

Posluživanje

Od ove količine može da se napravi 20 knedli. U danima posta žumance možete i da ne dodate jer nema bitne razlike.

(Espreso / Najžena)