Foto: Printscreen/Youtube/ Тёщины Рецепты

SPREMITE

OVAKO SE KISELI ZELENI PARADAJZ NA SRPSKI NAČIN: Prava ZIMNICA, ovo je ORIGINALNI RECEPT

Danas nam kupovina već spremljene zimnice dosta olakšava život, ali ništa ne može da paprira domaćoj

Objavljeno: 23.09.2022. 20:29h

Naučite kako da ukiselite zeleni paradajz koji možete da služite kao salatu zimi.

Pripremanje tradicionalne zimnice mnogima pričinjava zadovoljstvo, ali zahteva mnogo vremena, novca i veštine. Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju gotovu zimnicu. Danas nam kupovina već spremljene zimnice dosta olakšava život, ali ništa ne može da paprira domaćoj.

foto: Printscreen/Youtube/ Тёщины Рецепты

Police prepune šarenih teglica bude najtoplije sećanje na detinjstvo, a zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene specijalitete, po porodičnim receptima. Zimnicu možete da napravite od bilo kojeg povrća, a mi vam predlažemo kako da ukiselite zeleni paradajz.

Sastojci za jednu teglu:

1 čen belog luka

malo peršuna

malo mirođije

foto: Printscreen/Youtube/ Тёщины Рецепты

4 zrna bibera

2 koluta ljute papričice

1/2 šargarepe

Za 1,5 l vode:

300 g šećera

80 g soli

FOTO: Printscreen/Youtube/ Тёщины Рецепты
FOTO: Printscreen/Youtube/ Тёщины Рецепты
FOTO: Printscreen/Youtube/ Тёщины Рецепты
FOTO: Printscreen/Youtube/ Тёщины Рецепты

3 kašike sirćeta

Priprema: U sterilisanu teglu ubacite krupnije sečen beli luk, par gračinca peršuna i mirođije, kao i biber. Isecite 2 koluta ljute papričice i dodajte u teglu. Zatim unutra ređate zeleni paradajz dok ne napunite teglu. Paradajz prethodno operite i isecite ako ima neki truli deo. Dok ređate paradajz ubacite i par komada šargarepe isečene na kolutove.

U teglu sipajte provrelu vodu i stavite poklopac preko. Ostavite da odstoji 15 minuta. Sipajte vodu iz šerpe u teglu, dolijte još malo i ponovo ostavite da proključa. Prelijte preko paradajza, poklopite i ostavite još 15-20 minuta. Ponovo sipajte tu vodu u šerpu i ako je potrebno dodajte još do 1,5l. Zatim sipajte šećer i so i ponovo stavite da se kuva. Kad krene da ključa dodajte sirće. Sipajte tečnost u teglu i dobro zatvorite. Ohladite na sobnoj temepraturi, pa čujate na hladnom i tamnom mestu.

(Espreso / Stvar ukusa)