Fudbaleri Srbije, Foto: Starsport

Svetsko prvenstvo u Kataru

DRUGI ŠEŠIR JE NA DOHVAT RUKE: Evo kako su nam Škoti pomogli, sjajne vesti za Srbiju!

Srbija bi sa dve pobede u narednih pet dana sigurno stigla do drugog šešira i, izvesno, do A divizije Lige nacija

Objavljeno: 22.09.2022. 11:08h

Škotska je sprečila Srbiju da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020, ali bi za izdanje turnira četiri godine kasnije mogli da nam učine veliku uslugu da se naša selekcija nađe u boljoj poziciji pred žreb za kvalifikacione grupe.

Fudbalska reprezentacija Srbije nalazi se na nešto više od dva meseca do prve utakmice na Svetskom prvenstvu u Kataru. Do tog 24. novembra i susreta sa Brazilom na stadionu "Lusail", Srbija će igrati dva bitna meča u Ligi nacija koji bi mogli da značajno predodrede budućnost ove generacije.

FOTO: FSS
FOTO: FSS
FOTO: FSS
FOTO: FSS
FOTO: FSS
FOTO: Printscreen/FSS

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija u subotu igra protiv Švedske u Beogradu, a onda u poslednjem kolu gostuje Norveškoj u Oslu. Ovi mečevi su presudni u borbi za drugi šešir u kvalifikakcijama za EURO 2024, a rezultat utakmice Škotska - Ukrajina u sredu uveče doneo je "orlovima" dobre vesti!

Škotska je savladala Ukrajinu 3:0 u meču Lige nacija, koji se nije igrao u junu usled pomeranja u rasporedu nastalih zbog rata u Ukrajini. To je dovelo do toga da Srbiji porastu šanse da se nađe u drugom šeširu na žrebu za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo. Pisali smo već da je Srbiji za to potrebno da ili završi na prvom mestu u svojoj grupi Lige nacija, ili da bude najbolja drugoplasirana ekipe iz četiri grupe B divizije. A pobeda Škotske uslovila je da ovo drugo bude Srbiji dostupnija opcija.

Kako su specijalizovani statističari izračunali, Srbija pred poslednja dva kola Lige nacija ima 18.2% šansi da završi na prvom mestu u grupi i pretekne Norvešku, čime bi bio obezbeđen plasman u najjaču, A diviziju Lige nacija. To znači da su "orlovi" 81.8% viđeni da će ostati u B diviziji.

Jedna druga stvar je još važnija. Nakon pobede Škotske, Srbiji su porasle šanse za ulazak u drugi šešir pred kvalifikacije za EURO 2024 na 46.8%, pa je sada skoro ista verovatnoća da ćemo ipak završiti u trećem šeširu (53.2%). Srbija bi sa dve pobede u narednih pet dana sigurno stigla do drugog šešira i, izvesno, do A divizije Lige nacija.

Ipak, postoje procene po kojima bi i tri-četiri boda mogla da budu dovoljna, ali to će zavisiti od rezultata drugih selekcija, poput Ukrajine, Crne Gore i Islanda, i zbog toga je pobeda Škotske nad Ukrajincima važna. Kako se za tabelu drugoplasiranih selekcije ne broje mečevi protiv četvrtoplasiranog tima u grupi (jer jedna od grupa ima samo tri ekipe), Srbiji se za taj bilans ne računaju bodovi osvojeni protiv Slovenije (ili Švedske ukoliko u poslednja dva kola dođe do preokreta na dnu naše grupe).

(Espreso)