Domaće vino, Foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

nema ko ne voli

NAPRAVITE SAMI DOMAĆE VINO: Ovo je TRADICIONALNI RECEPT, odmah ćete ZABORAVITI na KUPOVNO

Na slavi umesto kupovnog poslužite domaće vino, kao i rakiju i gosti će stalno dosipati

Objavljeno: 20.09.2022. 20:08h

Domaće vino od grožđa može svako da napravi ako isprati korake koji su opisani u nastavku teksta.

Domaće vino koje ste sami napravili može da se meri sa kupljenim, a uglavnom je i bolje. Potrebno je samo grožđe, količinu birate vi, a onda ga izgnječite i ostavite da se fermentiše.

Proces je malo duži, ali vredi jer na kraju dobijate pravo domaćinsko vino. Na slavi umesto kupovnog poslužite domaće vino, kao i rakiju i gosti će stalno dosipati.

foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Sastojci: grožđe

Priprema: Grožđe koje izaberete za pravljenje vina treba da bude slatko i ne sme da bude trulo. Ako imate mašinu kojom se gnječi grožđe onda je iskoristite, a ako nemate onda grožđe odvojite od peteljke i stavite u šerpu, po malo, i gnječite čašom ili nekim drugim predmetom.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables
FOTO: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables
FOTO: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables
FOTO: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Ostavite 24 časa u šerpi, tada će se napraviti šira (slatko vino) i nakon toga se pretače u bure. U njemu stoji 21 dan ili 3 nedelje kada dolazi do fermentacije.

foto: Printscreen/Youtube/ Production of fruits and vegetables

Nakon te 3 nedelje vino je 90% prevrelo i pretače se u drugi balon u kojem treba da ima vazduha. U tom drugom balonu treba da odleži još 3 nedelje. Od 100 kg grožđa dobije se oko 40 litara vina.

(Espreso / Stvar ukusa)