Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE TO

OVO JE PRAVO POREKLO SEKE SABLIĆ: Godinama se NAGAĐALO, a ovo je JEDINA ISTINA

Značajne uloge ostvarila je u „Ateljeu 212“ gde je igrala u predstavama „Čudo u Šarganu“, „Ožalošćena porodica“, „Veliko i malo“ i drugima

Objavljeno: 16.09.2022. 20:41h > 20:43h

Jelisaveta Seka Sablić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 13. juna 1942. godine u Beogradu, u kome i danas živi i radi. Ima sina Stefana koji je uspešan pijanista i pozorišni reditelj.

Značajne uloge ostvarila je u „Ateljeu 212“ gde je igrala u predstavama „Čudo u Šarganu“, „Ožalošćena porodica“, „Veliko i malo“ i drugima. Član ansambla bila je od 1968. do 1993. godine kada je prešla u status slobodnog umetnika. Igrala je i u drugim pozorištima, te neretko osvajala velike nagrade poput Statuete „Ćuran“, „Dobričnog prstena“, nagrade „Pavle Vujić“ i drugih.

Veliku popularnost donela joj je uloga Kristine u komediji „Maratonci trče počasni krug“ iz 1982. godine. Prepoznatljiva je i po ulogama u filmovima „Sekula i njegove žene“, „Kako sam sistematski uništen od idiota“, „Davitelj protiv davitelja“, „Hadersfild“ i drugima.

FOTO: Damir Dervišagić
FOTO: Beta/ Milan Obradović
FOTO: Damir Dervišagić
FOTO: Stefan Jokić

Televizijska publika je u njenim interpretacijama uživala tokom serija „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“ i drugima. Mlađi je pamte po ulozi Vere u popularnom sitkomu „Ljubav, navika, panika“, te Simke Vuković u humorističnoj seriji „Nemoj da zvocaš“. Jedna je od najnagrađivanijih srpskih glumica. Osvojila je Zlatnu arenu na Festivalu u Puli, četiri puta Statuetu „Ćuran“, „Dobričin prsten“, Oktobarsku nagradu grada Beograda, te prestižnu nagradu „Pavle Vujisić“ za životno delo. Mnogi je s pravom nazivaju srpskom „Kraljicom humora“.

Jedna je od najnagrađivanijih srpskih glumica. Osvojila je Zlatnu arenu na Festivalu u Puli, četiri puta Statuetu „Ćuran“, „Dobričin prsten“, Oktobarsku nagradu grada Beograda, te prestižnu nagradu „Pavle Vujisić“ za životno delo. Mnogi je s pravom nazivaju srpskom „Kraljicom humora“.

foto: Stefan Jokić

Sa Ružicom Sokić, Miodragom Petrovićem Čkaljom, Borom Todorovićem i drugima glumila je u predstavi „Krmeći kas“ koju je režirao Nebojša Komadina, a napisao Aleksandar Popović. Glumila je u alternaciji sa Milenom Dravić u predstavi „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“. Komad je napisao Bora Ćosić, a režirao Ljubomir Muci Draškić.

Od početka karijere do danas igrala je i predstavama Dušana Kovačevića „Klaustrofobična komedija“ i „Doktor Šuster“, „Pazarni dan“ u režiji Gorana Markovića i drugima. Zapažene uloge imala je i komadima „Rado ide Srbin u vojnike“, „Kosa“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Pokondirena tikva“, „Romeo i Julija“, „Ovde“, „Flumena Marturano“, „Dundo Maroje“,, „Hazarski rečnik“, „Ujka Vanja“ i drugima.

foto: Stefan Kojić

Uporedo sa uspešnom pozorišnom karijerom, Seka Sablić je gradila zavidnu televizijsku i filmsku karijeru. Jedan od svojih prvih filmova snimila je 1968. godine. Sa kolegom Draganom Nikolićem je debitovala u filmu „Ilustrovani život“ u režiji Srboljuba Stankovića, a po scenariju Miodraga Stanisavljevića.

Veliku popularnost donela joj je uloga pijanistkinje Krsitine u hit komediji „Maratonci trče počasni krug“. Filmska adaptacija pozorišne predstave Dušana Kovačevića koju je režirao Slobodan Šijan i danas se smatra jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena. Uloga Kristine donela joj je „Zlatnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli. Film je osvojio i nagrade na festivalima u Vrnjačkoj Banji, Montrealu, Marseju i Briselu.

foto: Dragana Udovičić

Jelisaveta Seka Sablić je rođena 1942. godine u beogradskom naselju Čubura. Njen otac Stevan poreklom je iz mesta Mala Gradusa, nedaleko od Sunje. Majka joj je bila domaćica, sefardska Jevrejka, rođena i odrasla na Dorćolu. Stevan je bio krojač koji je imao malu radnju u Mutapovoj ulici. Tim poslom je izdržavao petočlanu porodicu. Seka je odrastala uz dva starija brata, te je, kako kaže, imala status „povlašćenog člana porodice“.

(Espreso)