Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Jelenajela Petrovic

Sočno

NAPRAVITE "MOKRI" ČOKOLADNI KOLAČ: Zaliven je omiljenim SRPSKIM NAPITKOM, raspada se u USTIMA (RECEPT)

Za sve sladokusce istančanog ukusa

Objavljeno: 16.09.2022. 18:00h

Čokoladni kolač je mnogima omiljena poslastica, a još kada je zaliven kafom dobićete savršeno sočan slatkiš koji se topi u ustima. Recept je vrlo jednostavan i uspeva i onima koji nemaju previše iskustva u kuhinji. Odmah će nestati iz pleha, te stoga sačuvajte ovaj recept sigurno ćete ga stalno praviti.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 100 ml ulja
  • 125 g jogurta
  • 140 g brašna
  • 25 g kakao praha
  • 15 g praška za pecivo
  • 150 ml mleka
  • 8 g instant kafe
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 2 kašike nutele
  • seckani lešnici za ukrašavanje
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Priprema:

Jaja pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte prstohvat soli i umutite mikserom dok smesa ne pobeli i postane penasta. Sipajte ulje, jogurt i još jednom kratko umutite.

Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i dodajte u smesu od jaja. Umutite da dobijete kompaktno testo bez grudvica.

Testo izlijte u pleh za pečenje dimenzija 20x18 koji ste malo posuli brašnom.

Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kolač treba da bude pečen, ali sredina treba da ostane sočna.

Za to vreme pripremite preliv.

Kafu razmutite sa šećerom u šolji mleka. Kada je kolač pečen, izbockajte ga na nekoliko mesta, pa prelijte razmućenom kafom.

Odozgo ga premažite nutelom i pospite seckanim lešnicima.

(Espreso/Stvar ukusa)