Paradajz sos, Foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

NAPRAVITE

OVAKO RUSI SPREMAJU PARADAJZ SOS ZA ZIMNICU: Umesto paprika stavljaju OVO, srpske domaćice će ODLEPITI za RECEPTOM

Napravite odličan umak koji ćete moći da koristite cele zime, a super je i to što ako ste na nekom režimu ishrane možete da ga koristite kao namaz

Objavljeno: 14.09.2022. 18:10h

Ako pravite domaću zimnicu u njoj obavezno mora da se nađe i recept za paradajz sos.

Napravite odličan umak koji ćete moći da koristite cele zime, a super je i to što ako ste na nekom režimu ishrane možete da ga koristite kao namaz.

foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Bolonjeze ili ćufte krčkane u domaćem umaku će biti neuporedivo ukusnije, a Rusi za razliku od Srba ne dodaju paprike nego celer.

Napravite odličan umak koji ćete moći da koristite cele zime, a super je i to što ako ste na nekom režimu ishrane možete da ga koristite kao namaz.

Domaći paradajz sok će ulepšati svako jelo, a pogtovo ako ga pripremite sa celerom koji daje specifičnu aromu.

Sastojci: 3 kg paradajza 2 crna luka 6 čenova belog luka štapovi celera 1 kašika šećera 1 kašičica soli

foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

1/2 kašičice bibera 30 ml maslinovog ulja

Priprema:

Zasecite paradajz na dnu u obliku krsta, a onda ga kratko blanširajte, oko 5 minuta. Zatim ga prebacite u ledenu vodu i posle minuta ih ogulite. Izblendirajte ga sa seckanim crnim i beli lukom, kao i celerom. Zagrejte maslinovo ulje i sipajte dobijenu smesu, pa dodajte šećer, so i biber.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny
FOTO: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

Kuvajte na niskoj temepraturi nekih 50 minuta ili dok se sos ne zgusne. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Dublju šerpu obložite krpom ili ubrusom, pa stavite tegle. Sipajte vodu i uključite šporeta na nisku temepraturu.

Voda treba lagano da se zagreva kako tegle ne bi popucale. Nakon što voda proključa, temepraturu još smanjite, pa pustite da ključa 10 minuta.

Zatim ostavite da se voda ohladi. Izvadite tegle i stavite ih okrenute naopačke na krpu. Kada se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

(Espreso / Stvar ukusa)