priprema zimnice
RECEPT ZA KISELE KRASTAVCE KAKVE DO SAD NISTE PROBALI: Napravite ZIMNICU na TRADICIONALNI NAČIN
Sami ukiselite krastavce, a ako ima dodate ljutu papričicu biće pikantni i bolje će se slagati uz svako jelo
Početkom jeseni počinje da se pravi zimnica bez koje niko ne može da zamisli hladne dane. Već pred kraj leta svi počinju da maštaju o sarmi, ajvaru, turšiji... Ali, većina ljudi danas nema uslova i vremena da pravi domaću zimnicu, pa se zato odlučuje za kupovnu. Ono što je bolje da napravite jesu kiseli krastavci koji su ukusniji nego kupljeni. Brzo i lako se prave kod kuće i to bez puno nereda.
Sastojci:
- 900 g malih krastavaca
- 1/2 crnog luka
- 2 ljute papričice
- 3 kašike soli
- 2 šolje šećera
- 2 šolje sirćeta
- 1/4 šolje vode
- 1 kašika semena senfa
- 1 kašičica semena celera
- 1/8 kašičice mlevenih karanfilića
- 1/2 kašičice kurkume
- 1 kašičica crnog bibera u zrnu
- 2 čena belog luka
Priprema:
Krastavac isecite na kolutove, pa dodajte ljutu papričicu seckanu na kolutove i crni luk isečen na rebarca. Posolite i lepo promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 2-4 sata. Zatim izvadite iz frižidera i procedite, pa ostavite u cediljci i ispirajte vodom nekih 3-4 minuta.
U šerpi pomešajte šećer, seme senfa, seme celera, karanfilić, biber u zrnu i kurkumu. Dodajte i sekcani beli luk, pa sipajte sirće i vodu. Kuvajte na srednjoj temepraturi dok ne počne da ključa. Zatim kuvajte 2 minuta, a onda dodajte krastavac sa lukom i paprikom. Kada budu krenuli da se formiraju balončići, tj. kad bude izgledalo kao da će opet da vri, onda isključite.
Ostavite da se ohlade na sobnoj temepraturi. Sipajte ih u tegle i dobro zatvorite.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!