Kralj Čarls III, Foto: Profimedia

DIRLJIVO

KRALJ ČARLS NA IVICI SUZA TOKOM ISTORIJSKOG OBRAĆANJA PARLAMENTU: Jedva se izborio sa EMOCIJAMA! (FOTO)

Kralj je stajao na pozlaćenoj tribini kako bi razgovarao sa masom okupljenom u Vestminsterskoj palati i zahvalio stotinama političara

Objavljeno: 12.09.2022. 13:36h > 14:31h

Kralj Čarls III danas je izgledao na ivici suza dok je parlament pevao “Bože, čuvaj kralja” nakon što se prvi put obratio poslanicima i kolegama koji su pre toga odali počast njegovoj voljenoj majci kraljici.

Njegovo Veličanstvo je takođe izgledalo dirnuto kada su predsedavajući izrazili saučešće i rekli: “Koliko god da je naša tuga duboka, znamo da je vaša dublja”.

Kralj je stajao na pozlaćenoj tribini kako bi razgovarao sa masom okupljenom u Vestminsterskoj palati i zahvalio stotinama političara, uključujući Liz Tras, ser Kira Starmera i Borisa Džonsona, za odavanje počasti njegovoj majci.

Kralj Čarls III i Kamila foto: Profimedia

U svom kratkom, dirljivom govoru, Čarls je citirao Šekspira u odavanju počasti svojoj “voljenoj majci” dok se obraćao parlamentu prvi put otkako je postao monarh, prenosi Daily mail.

– Kao što je Šekspir rekao o ranijoj kraljici Elizabeti, ona je bila uzor svim živim prinčevima. Dok danas stojim pred vama, ne mogu a da ne osetim težinu istorije koja nas okružuje i koja nas podseća na vitalne parlamentarne tradicije kojima se članovi oba doma posvećuju sa takvom ličnom posvećenošću, za boljitak svih nas – rekao je on.

Kralj Čarls III i Kamila foto: Profimedia

Čarls je rekao da je pokojna kraljica “dala primer nesebične dužnosti koju sam, uz Božju pomoć i vaše savete, rešen da verno sledim”.

Stotine zvanica su potom stajale uz nacionalnu himnu, što je novog kralja dirnulo do suza u danu kada će prvi put biti viđen u javnosti sa kraljičinim kovčegom u Škotskoj.

foto: Profimedia

Dok je kralj hodao ka svom prestolu sa kraljicom suprugom Kamilom, čuli su se uzvici “Bože, čuvaj kralja” pre istorijskog obraćanja poslanicima.

(Espreso)