Kiseli kupus, Foto: Profimedia

POSLUŠAJTE

OVO JE NAJPROSTIJI RECEPT ZA KISELJENJE KUPUSA: Kad ga stavite u BURE, ovo morate da DODATE kako ne bi PROPAO

Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im ukiseljen kupus brzo propadne

Objavljeno: 08.09.2022. 19:50h > 20:09h

Vreme spremanja zimnice uveliko je počelo, a nakon ajvara domaćice se bacaju na kiseljenje kupusa.

Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im ukiseljen kupus brzo propadne.

Zato vam Stil.Kurir.rs donosi nekoliko trikova koji će to sigurno sprečiti, kao i osnovna pravila zbog kojih će najlepša turšija uspeti i početnicima!

foto: Printsceen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Najprostiji recept

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/Uradi sama
FOTO: Profimedia

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

(Espreso / Stil.kurir.rs)