Knedle s šljivama, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

DEZERT

NAPRAVITE KNEDLE S ŠLJIVAMA NA PRAVI SRPSKI NAČIN: Pune fila, slatke, a 1 SASTOJAK će ih učiniti VRHUNSKIM! RECEPT

Cilj Svetskog dana knedli je da očuva ove jestive loptice u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju

Objavljeno: 08.09.2022. 12:05h

Utorak, 8. septembar 2020. godine ostaće zabeležen kao dan kada je prvi put obeležen Svetski dan knedli. Inicijativu za uvođenje Dana knedli, koja je pokrenuta iz Srbije, podržali su ljubitelji ovog tradicionalnog jela iz čak 41 zemlje širom sveta. Cilj Svetskog dana knedli je da očuva ove jestive loptice u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve one koji se bave knedlama da nastave da ih razvijaju i unapređuju.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Zašto baš 8. septembar?

Tri simbolike se nalaze u ovom datumu. Najpre, kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju, pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli. Zatim, sve je lepše u paru. Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8. I na kraju, kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.

Sastojci:

1,5 kg krompira 200 g griza 1 i po šoljica ulja 3 jajeta 100-150 g brašna 200 g prezli 150 g šećera šljive

Priprema:

Krompir obariti i ispasirati, pa na vruć krompir sipati 200 g griza. Kad se prohladi dodati jednu i po šoljicu ulja i 3 jajeta, ali postepeno jedno po jedno. Zatim dodati brašno između 100 i 150 grama. Praviti loptice, unutra stavljati šljivu, skuvati u ključaloj vodi (knedle su gotove kad isplivaju na površinu.), a zatim valjati u prezle ispržene sa šećerom.

(Espreso)