Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

POSLASTICA

ZGUŽVANA BAKLAVA ZALUDELA SRBIJU, SPREMA SE OČAS POSLA: Topi se u USTIMA, neodoljiva je zbog 1 SASTOJKA

Prelijte sirupom i ostavite da upije minimum pola sata, pa pospite orašastim plodovima

Objavljeno: 05.09.2022. 23:00h > 23:09h

Nekada je priprema baklave bila stvar prestiža i nije svako znao da je spremi. Služila se samo najbogatijim slojevima društva, a još uvek se ne zna tačno poreklo ove slatke pite. Sada vam Stvar ukusa donosi ne tako tipičan recept za kraljicu među slatkim pitama, a to je zgužvana baklava. Priprema nije komplikovana, a ukus je neverovatan.

Sastojci:

100 g badema

100 g oraha

100 g pistaća

150 g putera

1 pakovanje kora

FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Za sirup:

200 g šećera

240 ml vode

kora 1 limuna

1 štapić cimeta

foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

1 kašika limunovog soka

1 kašičica ekstrakta ružine vodice

Priprema: U šerpu sipajte šećer, vodu, koru limuna i štapić cimeta. Kuvajte dok ne proključa i povremeno promešajte. Nakon ključanja ostavite još 4-5 minuta, pa isključite šporet, a zatim dodajte limunov sok, kao i ružinu vodicu.

Promešajte i sklonite sa strane. Sitno iseckajte bademe, orahe i pistaće i pomešajte. Puter istopite, pa premažite jednu koru. Preko stavite drugu i opet premažite. Pospite smesom od orašastih plodova. Na sredinu kore stavite dva štapića za ražnjić da se spajaju.

foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Zatim preklopite na pola, pa urolajte pomoću štapića. Nežno pritisnite krajeve baklave ka sredini i izvucite štapiće (pogledajte galeriju). Tako uradite i sa preostalim korama.

Ređajte baklave u tepsiju koju ste prethodno nauljili. Premažite baklave preostalim istopljenim puterom, presecite na 3 dela i pecite na 160°C nekih 60-70 minuta.

foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Prelijte sirupom i ostavite da upije minimum pola sata, pa pospite orašastim plodovima.

(Espreso / Stvar ukusa)