Džem od šljiva, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

SVI TO VOLITE

ZIMNICA JE NEZAMISLIVA BEZ DŽEMA OD ŠLJIVA: Samo naše BAKE znaju koji sastojak DAJE AROMU, domaćice ZAPIŠITE RECEPT

Obradujte ukućane ovom ukusnom zimnicom

Objavljeno: 05.09.2022. 18:02h

Džem od šljiva mnogima je omiljena slatka zimnica i bilo da ga mažete na hleb ili na palačinke savršeno se uklapa.

Ovaj starinski recept za džem od šljiva Stvar ukusa je obogatio jednim mirisnim sastojkom. Obradujte ukućane ovom ukusnom zimnicom.

Sastojci:

FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

2 kg opranih i očišćenih šljiva

500 g šećera (ili po ukusu)

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

50 - 70 ml ruma

Priprema:

Šljive operite i očistite od koštica. Stavite ih u šerpu i krčkajte u rerni, uz povremeno mešanje, dok ne počnu da puštaju sok. Tada dodajte šećer. Kuvajte dok sva tečnost iz šljiva ne ispari i šećer se ne otopi. Džem treba da se zgusne. Tada dodajte rum i kuvajte još par minuta da alkohol ispari i da ostane samo fin miris. Sipajte vruć džem u vruće tegle, poklopite pa sve zajedno vratite u vruću, ali isključenu rernu dok se ne ohlade. Čuvajte sa suvom, tamnom i hladnom mestu. Nakon otvaranja teglu čuvajte u frižideru.

(Espreso / Stvar ukusa)