Sabine Coll Boghici, Foto: Printscreen/Facebook/Maicon Souza

kriminal

BRAZILKA POKRALA ROĐENU MAJKU! Otela 142,42 MILIONA DOLARA, u KRAĐI imala i POSREDNIKE (VIDEO)

U mesecima koji su usledili, policija navodi da su osumnjičeni fizički pretili Ženevjev i da ju je njena ćerka mesecima nasilno držala zaključanu u kući

Objavljeno: 11.08.2022. 09:59h

Brazilka Sabine Coll Boghici (48) uhapšena je u sredu pod optužbom za saučesništvo u prevari svoje 82-godišnje majke Ženevjev, udovice kolekcionara Žana Bogičija, novca, umetnosti i nakita vrednog 142,42 miliona dolara.

Njeno hapšenje razotkrilo je mrežu prevaranata koja je uključivala lažne vidovnjake i ukrala umetnička dela nekih od najpoznatijih brazilskih slikara.

Uhapšene su još četiri osobe, a dvojica osumnjičenih su u bekstvu - Dajana Rosa Aparecida Stanesko Vuletić i Slavko Vuletić.

Operacija prevare počela je 2020. godine kada je ćerka žrtve unajmila lažnog vidovnjaka sa zadatkom da priđe njenoj majci. "Visovnjak" je prišao udovici dok je izlazila iz banke i dao joj proročanstvo o skoroj smrti njene ćerke.

Žrtva je potom odvedena kod nekoliko drugih vidovnjaka, za koje policija kaže da su koristili lične podatke koje je dala njena ćerka. Gatare i afro-brazilske sveštenice nastavile su da obmanjuju izbezumljenu majku, a onda su joj prevaranti ponudili „duhovno lečenje” za pozamašne sume novca.

U mesecima koji su usledili, policija navodi da su osumnjičeni fizički pretili Ženevjev i da ju je njena ćerka mesecima nasilno držala zaključanu u kući.

Sabine i učesnik koji se predstavljao kao vidovnjak „počeli su da uzimaju umetnička dela iz (majčine) kuće, tvrdeći da su slike proklete nekom negativnom energijom za koju se treba moliti“, rekao je policajac Rio de Žaneira Gilberto Ribeiro.

Posle skoro godinu dana maltretiranja, žrtva je odlučila da ode u policiju.

Policija je saopštila da je ukradeno 16 slika, uključujući dela poznatih brazilskih umetnika kao što su Cicero Dias, Rubens Gerchman i Albert Guignard.

Tri dela kultnog modernističkog slikara Tarsila do Amarala - O Sono, Sol Poente i Pont Neuf - takođe su ukradena, a policija ih je zajedno procenila na 700 miliona reala (137,69 miliona dolara).

Jedno od najvrednijih ukradenih dela bila je slika Tarsila do Amarala Sol Poenta (Zalazeće sunce) iz 1929. godine. Pronađena je skrivena ispod kreveta tokom policijske racije u Rio de Žaneiru u jednoj od kuća vidovnjaka. U toj raciji pronađeno je još deset slika.

Vlasti su takođe pronašle tri slike u Sao Paulu. Dva su prodata muzeju u Buenos Ajresu, ali još nisu pronađena.

FOTO: Printscreen/Facebook/Maicon Souza
FOTO: Printscreen/Facebook/BandNews TV
FOTO: Printscreen/Facebook/BandNews TV
FOTO: Printscreen/Facebook/Maicon Souza
FOTO: Printscreen/Facebook/Maicon Souza

Policija je saopštila da je sedam osoba osumnjičeno za umešanost u višegodišnju kriminalnu operaciju, a terete se za proneveru, pljačku, iznudu, lažno zatvaranje i zločinačku zaveru.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)