ODRUBLJIVALI GAVE TAOCIMA PA UČINILI OVO! Uhapšen član terorističke grupe "IS Bitlsi"
Teroristi, Foto: AP

JEZIVO

ODRUBLJIVALI GAVE TAOCIMA PA UČINILI OVO! Uhapšen član terorističke grupe "IS Bitlsi"

Policija je potvrdila da je 38-godišnji muškarac priveden na aerodromu Luton u sredu, nakon što je stigao letom iz Turske gde je bio osuđen za terorizam, preneo je Index.hr.

Objavljeno:

Britanac Ejn Dejvis, osumnjičen da je četvrti član terorističke ćelije poznate kao IS "Bitlsi", uhapšen je u sredu u Velikoj Britaniji pod optužbama za terorizam, javljaju britanski mediji.

Policija je potvrdila da je 38-godišnji muškarac priveden na aerodromu Luton u sredu, nakon što je stigao letom iz Turske gde je bio osuđen za terorizam, preneo je Index.hr.

Označen kao "četvrti Bitls", Dejvis je osumnjičen da je član bande Londonaca za koju se tvrdi da je odgovorna za otmice talaca Islamske države u Siriji, odrubljivanje glava nekim žrtvama pred kamerama pre nego što su video snimke objavili na internetu.

Dejvis je optužen da je bio deo ćelije otmičara i ubica IS koja je otela desetine stranaca u Siriji između 2012. i 2015. Taoci su džihadističku grupu prozvali "Bitlsi" zbog njihovog britanskog naglaska.

Policija je u saopštenju navela da je na aerodromu u Lutonu uhapsila muškarca koji je trenutno "u policijskom pritvoru", ne navodeći njegovo ime.

Portparol Ministarstva unutarnjih poslova objavio je u međuvremenu da je britanski državljanin deportovan iz Turske u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali nije dao više detalja zbog policijske istrage koja je u toku.

1 / 6 Foto: Profimedia

Dejvis i Džihad Džon radikalizovali londonske muslimane

BBC je objavio da se pretpostavlja da se ćelija "Bitlsa" sastojala od četiri člana, od kojih su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca. Američke vlasti saopštile su da je grupa ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava.

Pre nego što je radikalizovan, Dejvis je bio osuđivan za krivična dela vezana uz drogu, a zatvoren je 2006. zbog posedovanja vatrenog oružja. Nakon što je prešao na islam, promenio je ime u Hamza i upoznao Mohameda Emvazija, kojeg su mediji prozvali Džihad Džon. Njih dvojica su bila deo grupe koja je radikalizirala muslimane koji žive u Londonu. Dejvis je napustio UK kako bi se pridružio IS 2013.

Uhapšen je u blizini Istanbula 2015. a turski sud ga je dve godine kasnije osudio za sudelovanje u terorističkoj organizaciji. Na suđenju je priznao da poznaje Emvazija iz molitve u istoj džamiji u zapadnom Londonu, ali je porekao da mu je prijatelj kao i da je član grupe "IS Bitlsi".

Emvazi je ubijen u Siriji u napadu dronom 2015. Druga dva člana grupe nalaze se u pritvoru u SAD nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018, preneo je Index.hr.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.