Sarmice s zeljem, Foto: Printscreen Youtube

SAVRŠENSTVO

LETNJE SARMICE OD BLITVE I PIRE KROMPIRA: Specijalitet koji obožavaju i najveći gurmani, lagan je i brz! (RECEPT)

Neodoljivo i lagano jelo će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

Objavljeno: 09.08.2022. 14:38h

Sarme od kiselog kupusa su najpopularnije srpsko jelo, a leti ih menjaju sarmice od zelja, a možete da probate i sarmice od tikvica.

Ali, isprobajte i verziju bez mesa, a to su sarme od blitve punjene pire krompirom, pa zapečene u rerni sa paradajz sosom i sirom. Neodoljivo i lagano jelo će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

800 g krompira

550 g blitve

1 crni luk

1 čen belog luka

400 g pelata

30 g putera

100 ml mleka

1 jaje

100 g tvrdog sira

Priprema:

Krompir skuvajte, a blitvu malo očistite, pa blnaširajte. Krompir ispasirajte, pa dodajte puter, mleko i jaje. Dobro sjedinite. Crni luk iseckajte i propžite, a zatim dodajte i mleveni beli luk.

Sipajte pelat i ostavite da se kuva oko 5 minuta na laganoj temepraturi. Sipajte kašiku do dve pire krompira i urolajte blitvu. Ređajte u tepsiju.

Prelijte paradajz sosom i pospite rendanim sirom.

Pecite na 180°C oko 20 minuta.

(Espreso)