PREUKUSAN
ZLATAN KAO DUKAT! Recept za kukuruzni hleb koji će vas baciti na kolena
Postupak pripreme je jednostavan, a rezultat fenomenalan
Priprema domaćeg hleba ne mora da bude teška i komplikovana. Recept za domaći kukuruzni hleb koji vam donosimo mogu da pripreme i domaćice koje nisu vične mešenju testa.
Sastojci:
3,5 šolja običnog brašna (mera je šolja od 250 mililitara)
2 šolje fino mlevenog kukuruznog brašna
3 šolje mleka
1 šolja ulja
ravna supena kašika suvog kvasca
ravna kafena kašičica soli
vršna kafena kašičica šećera
1 jaje
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako, pa ga sipajte u činiju u koju ste već stavili obično i kukuruzno brašno, suvi kvasac, šećer i so. Sve dobro izmešajte, pa dodajte jaje i ulje i mesite pet minuta.
Umešeno testo prekrijte krpom ili streč-folijom i ostavite sat vremena da naraste. Potom ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, podelite ga na dva jednaka dela i formirajte vekne.
Tepsiju obložite pek-papirom i premažite uljem, pa prebacite vekne i ostavite ih da narastaju još pola sata.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa na dno spustite tepsiju u koju ste sipali vodu - ovo će obezbediti da korica hleba bude hrskava.
Nožem zasecite hleb na nekoliko mesta, pa tepsiju sa hlebom stavite u rernu iznad tepsije sa vodom i pecite otprilike 35 do 40 minuta.
Prijatno!
(Espreso)