Sergej Lavrov, Foto: Printscreen/Twitter/Flash

DRAMA!

DRAMA NA VAŽNOM SAMITU, LAVROV NAPRAVIO SCENU: Pale teške reči, situacija dovedena DO USIJANJA!

Ovo je prvi put da su njih trojica učestvovali na istom forumu, a AP navodi da je Vang potapšao po leđima ruskog kolegu Lavrova kada je ulazio u salu i mahnuo mu, a ruski ministar je odgovorio istim gestom.

Objavljeno: 05.08.2022. 15:46h

Došlo je do tenzija na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) u glavnom gradu Kambodže Pnom Penu gde su se našli državni sekretar SAD Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova Kine i Rusije, Vang Ji i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da su njih trojica učestvovali na istom forumu, a AP navodi da je Vang potapšao po leđima ruskog kolegu Lavrova kada je ulazio u salu i mahnuo mu, a ruski ministar je odgovorio istim gestom.

Blinken, koji je ulazio u prostoriju poslednji, nije uopšte pogledao u Lavrova i Vanga, već je seo na svoju stolicu.

Glavni momenat, ipak, dogodio se kada je japanski ministar spoljnih poslova Hajaši Jošimaša počeo da govori, a Lavrov i Vang su napustili prostoriju, prema rečima diplomate koji je prisustvovao sastanku, ali je želeo da ostane anoniman.

To je deo eskalacije tenzija vezanih za kineske vojne vežbe na teritoriji Tajvana, a nakon ispaljivanja 11 raketa na područje oko ostrva. Кina navodi da "ispituje svoju vojnu spremnost", ali nisu isključene pretenzije na teritoriju Tajvana.

FOTO: Printscreen/Twitter
FOTO: EPA-EFE/ Andrzej Grygiel, Ilustracija
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Telegram
FOTO: Printscreen/Twitter/@DRDO_India
FOTO: Prinstcreen/Tviter

Japan je izvestio da je pet projektila, od njih 11, palo u njihovu ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana. Zbog toga su Vang Ji i Jošimasa Hajaši navodno razmenili teške reči na samitu.

"Ovo predstavlja eskalaciju"

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da kineske vojne vežbe usmerene ka Tajvanu, uključujući i projektile ispaljene ka japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, predstavljaju eskalaciju.

Kineske vojne vežbe pokrenute su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan u utorak.

- Kina je odabrala da preterano reaguje i iskoristi posetu Pelosi kao izgovor da pojača provokativne vojne aktivnosti u i oko Tajvanskog moreuza - kazao je Blinken na konferenciji u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu.

Blinken je, takođe, rekao da se SAD čvrsto solidarišu sa Japanom nakon "opasnih akcija koje je Kina preuzela", preneo je AP.

(Espreso)