Foto: Printscreen/RTS

poseta

PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON SASTANKA SA SANČEZOM: Srbija doživljava Španiju kao ISKRENOG PRIJATELJA (FOTO)

Premijer Kraljevine Španije svečano je dočekan uz Gardu i intoniranje himne dveju zemalja

Objavljeno: 29.07.2022. 20:10h > 20:17h

Premijer Španije Pedro Sančez doputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Na aerodromu u Beogradu dočekao ga je ministar finansija Siniša Mali.

Za Sančeza je pripremljen svečani doček ispred Palate Srbija gde ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sačekao uz postrojenu Gardu.

foto: Printscreen/RTS

Nakon srdačnog zagrljaja dvojice lidera, usledilo je intoniranje himni dveju zemalja, a zatim sastanak u četiri oka, kao i plenarni sastanak delagacija Republike Srbije i Kraljevine Španije, koji je otpočeo u 18.50 časova.

Obraćanje Sančeza i Vučića

Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Španije Pedro Sančez obratili su se na konferenciji za medije.

- Ponosan sam i srećan što prvi put u srpskoj istoriji mogu da ugostim španskog premijera sa kojim je bila čast i zadovoljstvo razgovarati danas - istakao je predsednik.

Predsednik Srbije istakao je da u prvih pet meseci ove godine imamo uvećanje trgovinske razmene sa Španijom od 64,7 odsto

- Srbija doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, značajno smo uvećali trgovinsku razmenu u poslednje vreme. Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Španije. Analizirali smo i situaciju u Ukrajini, objasnio sam mu poziciju Srbije. Imam dobru vest, analizirali smo prvih sedam meseci, Srbija nema deficit, ali će imati zbog energetske krize koja nas čeka u narednih pet meseci. Obojica smo zabrinuti - naveo je Vučić.

O Kosovu i Otvorenom Balkanu

Dvojica lidera dotakla su se tema Kosova, pozicije Srbije na Balkanu, ali i inicijative Otvoreni Balkan.

- Španija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine - istakao je Vučić zahvaljujući se Sančezu na poštovanju koje njegova zemlja ima prema teritorijalnom integritetu Srbije.

- Mi podržavamo Srbiju u pogledu Kosova (i Metohije) i Španija je bila i uvek će biti uz Srbiju u odbrani principa koje sam pomenuo i uvek će biti za dijalog dve strane - istakao je Sančez, dodajući:

- Hvala vam na divnom prijemu. razgovarali smo o raznim temama. Španija i dalje podržava proširenje EU. Vi ste Evropa.

Dvodnevna poseta

Pedro Sančez prvi je španski premijer u istoriji koji posećuje našu zemlju i boraviće dva dana u Srbiji.

Nešto ranije danas, oglasio se predsednik Srbije na svom Instagram profilu uz reči:

- Dobro došli, dragi prijatelju @sanchezcastejon! Zadovoljstvo mi je da Vas ugostim i da razgovaramo o svim temama od značaja za naše dve zemlje.

(Espreso / 24sedam)