Ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

bezbedni

BIĆE MIRNI I AKO IM PUTIN SKROZ ZAVRNE SLAVINU! Komšije tvrde da imaju DOVOLJNO GASA ZA ZIMU

„Do 1. Novembra, naše zalihe biće na 80 odsto popunjenosti kapaciteta“

Objavljeno: 29.07.2022. 18:01h

Državne reserve koje Rumuniji omogućavaju da izdrži mogući prekid u snabdevanju gasom preko zime sada su na 59 odsto popunjenosti.

Prema izvorima iz vlade te zemlje, prethodni plan za avgust je bio 46 odsto kapaciteta skladišta, ali su sada rezerve daleko premašile taj limit, prenosi Novinite.com.

foto: EPA

Zvaničnici ministarstava energetike svih zemalja članica EU nedavno su diskutovali o energetskoj bezbednosti i upravljanju zalihama gasa tokom predstojeće zime. Ranije ove nedelje, dogovorili su se da sledeće zime smanje potrošnju gasa za 15 odsto, uprkos protivljenju nekih zemalja kao što su Španija i Poljska.

Štednja gasa uticaće samo na neke sektore privrede, kazali su predstavnici rumunskog ministarstva energetike. „Do 1. Novembra, naše zalihe biće na 80 odsto popunjenosti kapaciteta“, kazao je premijer Rumunije Nikolae Čuka, prenosi Hotnjuz.

Rumunija je spremna s gasom za zimu. Nećemo ostati bez gasa, čak i ako Putin zavrne slavinu“, kazao je lider socijaldemokrata Marsel Čiolaku za B1TV. „Naučili smo lekciju iz istorije kada se radi o zavisnosti od Rusa. Oduvek su nam samo uzimali, a ništa nisu davali“, dodao je on.

(Espreso / b92)