Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen/youtube

saznajte

EVO ODAKLE MIROSLAV LAZANSKI ZAISTA VUČE POREKLO, NIJE NAM NI BLIZU: Šok!

U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika

Objavljeno: 14.07.2022. 13:08h > 13:33h

Miroslav Lazanski je bio srpski novinar, vojnopolitički komentator, političar i diplomata. Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Sredinom 2019. godine, bio je imenovan za ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji itd.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Damir Dervišagić
FOTO: Damir Dervišagić

Vojni rok je služio 1977. u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika.

Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

foto: Youtube

Rođeni brat njegove babe je bio otac Biljane Plavšić, bivše predsednice Republike Srpske, tako da mu je ona bila tetka.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet.

foto: RTV Pink printscreen

Njegov otac inženjerski potporučnik Vladimir Lazanski (umro 2005), završio je 66. klasu Vojne akademije u Beogradu i bio pripadnik Jugoslovenske vojske. Majka mu je bila Velinka rođ. Živković, Srpkinja iz Visokog kod Sarajeva.

Porodica Lazanski je rodom iz Poljske.

(Espreso)