Ilustracija, Foto: Profimedia

jezive su

3 NAJOPASNIJE VRSTE AJKULA NA SVETU: Samo njihova IMENA lede KRV U VENAMA, BRUTALNE SU!

Ovi morski psi su lešinari, i jedu mnoge domaće životinje, zmije, meduze…

Objavljeno: 06.07.2022. 20:51h

TREĆE MESTO - TIGAR AJKULA Ova ajkula može da ima i 5 metara dužine a žive više od 12 godina.

Tigar ajkule vole toplije vode, često su na Havajima, gde se prosečno desi oko jedan napad godišnje. Ovi morski psi su lešinari, i jedu mnoge domaće životinje, zmije, meduze… Hrane se uglavnom u noću. Prisutne su u svim tropskim i suptropskim vodama širom sveta, a njihove čeljusti su dovoljno snažne da pregrizu oklop kornjače. U njihovom stomacima pronađeni razni predmeti, kao što su registarske tablice, i gume od auta.

FOTO: Printscreen/Youtube/TODAY
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ National Geographic
FOTO: Printscreen, Profimedia

Bik ajkule mogu živeti i u slatkoj vodi, gde napadaju plivače ili ribolovce. Vole mutnu vodu i reke pune mulja. Jako brzo reaguju na uljeze koji se usude da udju na njihovu teritoriju. Za razliku od velike bele i tigar ajkule – bik ajkula uvek napada da bi ubila. Napadaju delfine, pa čak i druge ajkule. PRVO MESTO - VELIKA BELA AJKULA Najpoznatija vrsta ajkula na svetu - velika bela ajkula ima zastrašujuću reputaciju jer su one odgovorne su za više smrtnih slučajeva medju ljudima nego svi ostali morski psi zajedno!

Teške su više od 2 tone a dugačke preko 5 metara. Mogu doživeti starost od čak 30 godina. Vole plitke vode i hladna mora,ali srećom, većina ovih ajkula ugrizu samo ‘da probaju’. Ljudi im nisu omiljeno meso, pa kada probaju – neretko odu dalje. Zbog krivolovaca dosta morskih pasa smatra se ugroženom vrstom.

(Espreso)