Slatko od lubenice, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

njamiiii

SPREMITE SLATKO OD LUBENICA NA STARINSKI NAČIN: Ne bacajte KORU, kuva se samo POLA SATA, prava POSLASTICA (RECEPT)

Lubenice su sezona od juna do septembra i tada su najukusnije

Objavljeno: 29.06.2022. 10:58h

Od lubenica se ne pripremaju poslastice, ali ni zimnica. Ono što možete sačuvati za zimu jeste kora. Od kore možete napraviti ukusno i dekorativno slatko.

Sočna, osvežavajuća, hranljiva i dijetalna - lubenica. Voće koje je, u stvari, povrće. Lubenice su sezona od juna do septembra i tada su najukusnije. Možete ih jesti samostalno ili dodati u voćne salate.

Sastojci:

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

350 g očišćene kore od lubenice

300 g šećera

200 ml vode

polovina limuna

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

vanilija po ukusu

pola kašičice sode bikarbone

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Koru lubenice iseći na manje kockice. Pola kašičice sode bikarbone rastvorite u vodi, pa stavite koru od lubenice. Po potrebi dodajte još vode (kora lubenice treba da potone). Posle pola sata ocedite vodu i isperite koru. U šerpu stavite šećer i vodu. Pustite da provri, a zatim dodajte koru lubenice.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Džem od lubenice kuvajte oko pola sata na laganoj vatri. Nekoliko minuta pre kraja kuvanja dodajte limunov sok ili limun isečen na kriške.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Po želji začinite komadićima štapića vanile. Slatko prekrijte krpom i ostavite da se ohladi. Potpuno ohlađen džem od lubenice sipajte u čistu teglu. Zatvorite teglu celofanom, a zatim metalnim poklopcem.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

(Espreso / Najžena)