Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrović

savet dana!

OVAKO SE PRAVILNO ZAMRZAVA VOĆE, POVRĆE I MESO! Svaki drugi Srbin tu pravi katastrofalnu GREŠKU

Najbolje je zamrznuti olovku boraniju žutu ili zelenu. Oprati očistiti i i seću na pola. Bariti 5 minuta pa je prebaciti u hladnu vodu još 5 minuta.

Objavljeno: 24.06.2022. 10:50h

Svi se mi često nalazimo u situaciji da imamo višak voća, povrća ili mesa. Ponekad kupujemo ili beremo iz naše bašte povrće i voće i da bi ga sačuvali od propadanja zamrzavamo. Evo osnovnog uputstva kako se šta zamrzava i koliko dugo sme da stoji u zamrzivaču. Izvaditi na krpu da se prosuši i ohladi. Spakovati u kese i po mogućnosti izvući vazduh da bi se bolje čuvala.

Ostalo povrće:

BROKOLI, KARFIOL KELJ dobro oprati pod vodom od prljavštine i insekata koji se zavuku. Pokidati cvetove i blanširati 2 min.

PAPRIKA se ne mora blanširati ali se pečena zamrzava neljuštena

CELER PAŠKNAT 2 minuta blanširanja

TIKVICA 2 minuta

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrović
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrović
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrović

NE ZAMRZAVATI krastavac, zelenu salatu, praziluk , krompir rotkvice

OSNOVNO PRAVILO ZA SVE POVRĆE: posle blanširanja staviti toliko u hladnu vodu koliko dugo se blanšira

Meso:

PILETINA: u zamrzivaču čuvati u komadima 4-5 meseci, celo pile do 12 meseci

SVINJETINA: čuvati 4-6 meseci, pečenje do 12 miseci

IZNUTRICA: džigerica, viršle 1-2 meseca

MLEVENO MESO: čuvati 2-3 meseca

JAGNJETINA: 9 meseci

GOVEDINA čuvati u zamrzivaču do 12 meseci

VOĆE: najbolje pakovati voće u kriškama i očišćeno od peteljki

(Espreso/Informer)