Foto: Printscreen

dezert dana!

ZBOG OVOG DESERTA SE OSTAVLJA SVAKA DIJETA! Njegova završnica je NAJUKUSNIJA ikad (RECEPT)

Lagani voćni desert zbog kog ćete zaboraviti na dijetu

Objavljeno: 16.06.2022. 14:45h

Ova torta će se pre svega dopasti domaćicama jer nema previše mućenja i nema previše utrošenog vremena, a to je ponekad ključna stvar da bismo neki desert zaista i napravili.

Svetli biskvit, nežni mus od borovnice i bele čokolade, završnica od borovnice i malo pomorandže za dodatni šmek i sočnost.

Ukoliko želite da ovih dana napravite još neku jednostavnu voćnu poslasticu naš predlog su tiramisu sa jagodama ili sladoled od banane, jagode i čokolade.

Sastojci za koricu:

  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 130 g brašna
  • 3 kašike džema od pomorandže ili limuna

Mus:

  • 1 kesica želatina + 4 kašike hladne vode
  • 150 g borovnica
  • 350 ml slatke pavlake
  • 150 g bele čokolade
  • 50 g prah šećera

Preliv:

  • 150 g borovnica, sveže ili zaleđene
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašike vode

Priprema:

Za koricu: mikserom umutite jaja, šećer, so i vanilin šećer. Mutite desetak minuta dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Dodajte ulje i mleko, kratko umutite. Brašno postepeno dodajte u smesu i mutite samo toliko dok se ne sjedini.

FOTO: Printscreen/youtube/COOKamigustam
FOTO: Printscreen/youtube/COOKamigustam
FOTO: Printscreen/youtube/COOKamigustam
FOTO: Printscreen/youtube/COOKamigustam
FOTO: Printscreen/youtube/COOKamigustam

Za mus: pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U blenderu ispasirajte borovnice. Polovinu slatke pavlake pomešajte i ugrejte sa belom čokoladom. Sklonite sa ringle čim se istopi i sjedini. U smesu dodajte nabubreli želatin, kada se i on istopi, dodajte ispasirane borovnice.

Drugu polovinu slatke pavlake umutite mikserom i polako sjedinite sa filom koji će biti malo ređi.

Slaganje: koricu premažite džemom. Oko korice stavite prsten/kalup, raspredite mus preko i odložite u frižider na četiri sata.

Za preliv: pomešajte gustin sa vodom. U šerpici zagrejte borovnice, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirajte i dodajte rastvoreni gustin. Vratite na ringlu i kuvajte još minut dok se ne zgusne.

Ostavite par minuta da se prohladi, rasporedite preko fila i odložite u frižider na još sat vremena, nakon toga je spremna za jelo.

(Espreso/24Sedam)