Dr Slavica Plavšić, Foto: Privatna arhiva, Profimedia

HPV VAKCINA STIGLA U SRBIJU

DR PLAVŠIĆ ZA ESPRESO OTKRILA SVE O HPV VAKCINI: Evo zašto su Srbi SKEPTIČNI i kada je najbolje da je DECA prime!

Kada je rak u pitanju Srbija beleži crnu statistiku. Svake godine od raka grlića materice oboli više od 1000 žena , a oko 470 žena umre

Objavljeno: 14.06.2022. 20:57h

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je najčešći uzročnik karcinoma grlića materice stigla je u Srbiju, a imunizacija nije obavezna već preporučena.

Vakcina će biti dostupna u svim Institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji, a distribucija će ići prema planu koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku RFZO moći da prime devojčice i dečaci uzrasta od 9 do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

Najidealnije razdoblje za primanje ove vakcine od 12. do 14. godine i za devojčice i za dečake.

O tome šta je zapravo ova vakcina, koja je njena glavna svrha i zašto su Srbi skeptični prema njoj razgovarali smo sa doktorkom Slavicom Plavšić.

Na početku razgovora doktorka je istakla da je HPV vrlo rasprostranjen virus u ljudskoj populaciji i smatra se da većina seksualno aktivnih ljudi bude zaraženo ovim virusom u nekom trenutku života.

- Humani papiloma virus (HPV) je najčešća seksualno prenosiva infekcija i najčešći uzrok pojave karcinoma grlića materice. Pored raka grlića materice, vagine i vulve, ovaj virus izaziva i rak penisa, anusa, pluća, krajnika i grla. Rizik oboljevanja od ovih vrsta karcinoma postoji kako kod žena tako i kod muškaraca. Virusom se češće zaražavaju žene, zbog anatomije ženskih polnih organa. HPV napada kožu i sluzokožu i prenosi se najčešće tokom intimnog kontakta među partnerima. HPV vakcina je vakcina koja štiti dečake i devojčice, ali i starije, od navedenih bolesti koje izaziva HPV virus, navodi za Espreso prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

prim. dr Slavica Plavšićfoto: Privatna arhiva

Doktorka napominje da je indentifikovano preko 100 sojeva HPV-a, od kojih oko 40 ima tropizam za donji genitalni trakt.

- Pri tome, samo pojedini visokorizični tipovi virusa, mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme, poput genitalnih bradavica, kondiloma i karcinoma. Po epidemiološkim kriterijumima, imamo sledeću klasifikaciju sojeva HPV-a: Sojevi niskog rizika: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 i CP 6108, koji retko izazivaju lezije koje napreduju do prekanceroza. Sojevi sa višim rizikom: 26, 53, 66; Visoko rizični, onkogeni sojevi: 16, 18 kao i 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68. Najopasniji sojevi HPV-a su 16 i 18 ! Visokorizični tipovi HPV su nađeni kod 80% slučajeva karcinoma raka grlića materice. Vakcina štiti od tipova : 6,11,16,1831,33,45,52 i 58 i ima ukršteni imunitet sa bar 3 do 4 virusa iz sličnih grupa, ističe prim. dr Plavšić.

Crna statistika u Srbiji

Kada je rak u pitanju Srbija beleži crnu statistiku. Svake godine oboli oko 1.250 žena od raka grlića materice, a oko 470 žena umre.

-Srbija je na drugom mestu po smrtnosti, a na četvrtom po broju obolelih žena od raka grlića materice u Evropi. Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti, imunizacija protiv HPV se sprovodi od 2012. godine kod devojčica uzrasta 12-14 godina. Dvanaest zemalja Evropske unije uvelo je imunizaciju, a u ostalim je postupak u toku, navodi doktorka Plavšić i dodaje da je u zemljama u kojima je vakcina protiv HPV-a besplatna, ali i obavezna, znatno bolja statistika.

foto: Profimedia

- Stope oboljevanja i umiranja od ove vrste raka u tim zemljama su na najnižem nivou. Prva država koja je počela sa HPV vakcinacijom još pre 15 godina je Australija. Zatim je počela da se primenjuje kao preporučena ili obavezna u mnogim državama sveta. Kako koja država uvede program besplatne vakcinacije protiv HPV-a, drastično se smanji broj umrlih i obolelih žena. Makedonija je još 2009.godine uvela ovu vakcinu kao obaveznu, u Mađarskoj je takođe besplatna, kao i u Hrvatskoj još od 2015 godine, ističe naša sagovornica.

Prema izveštaju CDC iz 2019. godine, HPV vakcinacija je smanjila učestalost HPV infekcija koje uzrokuju maligne bolesti i polne bradavice kod devojčica za 86% i kod mladih žena za 71%.

- Kod odraslih žena, učestalost prekanceroznih lezija uzrokovanih HPV-om koje dovode do cervikalnog karcinoma se smanjila za 40%. Oboljenja izazvana HPV-om svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema, tako da bi dostupnost ove vakcine trebalo da u znatnoj meri popravi veoma lošu statiskiku oboljevanja i umiranja od bolesti izazvinih ovim virusom. Naravno i dalje je važna prevencija, redovni ginekološki i urološki pregledi kao i odgovorno ponašanje i negovanje zdravog načina života, napominje doktorka i dodaje da je vakcina koja je stigla u našu zemlju najsavremenija, devetovalentna GARDASIL 9, proizvodi je MSD i predstavlja zlatni standard prema preporukama struke.

Doze HPV vakcine i njena delotvornost

Što se tiče preporuka struke kada je doziranje u pitanju doktorka kaže da bi to trebalo uraditi na sledeći način.

- Deca uzrasta do 14 godina vakcinu treba da prime u dve doze, u razmaku od dva meseca, a preko 14 godine u tri doze: nulta ili prva kada se jave lekaru, druga doza se daje nakon dva meseca a treća nakon šest meseci. Imunitet protiv HPV infekcije se razvija oko mesec dana nakon primanja treće doze , siguran je i dugotrajan, kaže naša sagovornica i napominje da je preporuka da se svaka doza vakcine kupuje pojedinačno zbog hladnog lanca.

Vakcina će biti dostupna u svim Institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbijifoto: Emilija Jovanović

- Stariji od 19 godina ne mogu da dobiju HPV vakcinu o trošku RFZO, ali mogu da je kupe u bolje snabdevenim apotekama po ceni od oko 200 evra po dozi ili da je prime u bolje opremljenim privatnim ginekološkim ordinacijama, po nešto višoj ceni. Preporuka je da se svaka doza vakcine kupuje pojedinačno zbog hladnog lanca. Dakle, savet roditeljima i nastavnicima, naročito pedijatrima je da objasne deci važnost primanja ovih vakcina u zaštiti njihovog zdravlja. Apel ženama starijim od 19 godina da se odreknu drugih stvari i da kupe vakcinu i sačuvaju zdravlje svojih reproduktivnih organa, kaže doktorka za Espreso.

Dokazana je delotvornosti vakcina i na žene i muškarice starije od 19 godina. CDC (Centar za kontrolu i prevenciju) i FDA (Uprava za hranu i lekove) odobrile su HPV vakcinu za osobe oba pola do 46 godina.

- U Velikoj Britaniji je preporuka da se vakcinišu žene i do 46 godina. Čak i one koje su imale ili imaju HPV infekciju. Vakcina zaustavlja dalju proliferaciju postojećih virusa, ulazak u ćeliju i sprečava zaražavanje de novo. Takođe je jako važno održavati opšti imunitet kompetentnim, ističe naša sagovornica.

Zašto su Srbi tako skeptični prema vakcinama?

Opravdano ili ne, mnogi stanovnici Srbije sa dozom skepse gledaju na vakcinaciju. Pitali smo doktorku da li takav stav prema HPV vakcini izazvan propagiranjem imunizacije protiv korona virusa.

- Antivakcinalni pokret ili negativni stavovi prema vakcinacijama uopšte, počeli su mnogo godina pre pojave korone, da bi tokom zadnjih pandemijskih godina bukvalno podelile svet na one koji su za i koji su protiv vakcina. To je globalni problem koji nanosi ogromnu štetu najviše zemljama sa nižim nivoom organizacije zdravstvene zaštite kao što je u Srbiji i drugim zemljama Balkana i sveta. U razvijenim zemljama se otpor prema vakcinaciji kompenzuje redovnim sistematskim pregledima, boljom zdravstvenom organizacijom i zdravijim stilovima života. Zaboravlja se da su vakcine jedan od najvećih izuma nauke i da su spasile čovečanstvo od mnogih smrtonosnih bolesti: kuga, kolera, velike boginje, difterija, tetanus, besnilo, tuberkuloza itd., podseća prim. dr Plavšić i dodaje:

- Generalno, postoji otpor prema vakcinaciji uopšte, ne samo prema vakcinama protiv kovida i HPV nego i protiv bolesti kod kojih je vakcinacija obavezna. Najdrastičniji primer je pad vakcinacije protiv morbila, u nekim krajevima Srbije ( Novi Pazar, Tutin, Sjenica itd), čak na 10 % od potrebnih 90%. Tako da nam sasvim izvesno preti epidemija morbila, zaključuje naša sagovornica.

(Espreso)