Vladimir Lojanica, Foto: Printscreen Youtube / Beogradzivi

VAŽNO!

DEKAN ARHITEKTONSKOG FAKULTETA DAO ZVANIČNU IZJAVU: Slede SASLUŠANJA zaposlenih o zlostavljanju studentkinja

Povereniku za ravnopravnost do sada je više desetina devojaka podnelo interne prijave za seksualno uznemiravanje i to posle javnog poziva dekana da to učine

Objavljeno: 09.06.2022. 14:53h

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladimir Lojanica danas je u svojstvu građanina dao izjavu u policiji u vezi sa svojim saznanjima povodom prijava studentkinja i studenata da ih profesor tog fakulteta vređa i uznemirava, koristeći se seksualnim konotacijama. Ovo je za “Novosti” potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Dekan je izjavu u policiji dao samoinicijativno, a za sutra je, kako saznajemo, planirano uzimanje izjave od sekretara fakulteta, dok će u ponedeljak izjavu dati i fakultetski poverenik za ravnopravnost. Nakon toga, očekuje se da policiji iskaze daju i devojke koje se smatraju oštećenim.

Povereniku za ravnopravnost do sada je više desetina devojaka podnelo interne prijave za seksualno uznemiravanje i to posle javnog poziva dekana da to učine.

Policija, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, uzima izjave po nalogu ovog tužilaštva, a u cilju prikupljanja svih neophodnih podataka i obaveštenja radi utvrđivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Tužilaštvo je u ponedeljak formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitekture.

Oni su objavljeni na društvenoj mreži Instagram, gde je otvorena stranica na kojoj se oglasilo mnoštvo akademaca koji tvrde da su imali probleme sa spornim profesorom i seksualnim uznemiravanjem. Studenti ga sumnjiče da im je neprilično dobacivao i odmeravao ih, dodirivao ruke, kosu, ramena, pa čak i butine, uz lascivne komentare, da je jednu devojku šakama uhvatio za vrat i pribio uza zid, a drugoj glavu gurao na klupu, da je na onlajn časovima puštao snimke iz porno filmova, da je vređao studente na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi…

Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji za postupanje, a po prijemu izveštaja od policije VJT u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

(Espreso / Novosti)