Avion, Foto: Profimedia

ISTRAGA

EVO ZAŠTO JE AVION PRELETAO PREKO SRBIJE BEZ DOZVOLE: Moguće da je u pitanju OVO!

Avion, koji nije bio označen kao"opasan ili neprijateljski", nije odgovarao na radio i vizuelne pozive vazdušne policije

Objavljeno: 09.06.2022. 08:09h > 08:31h

Dvomotorni avion marke ''Bičkraft'' sa dva putnika preleteo je sinoć bez dozvole vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Zajednički operativni centar NATO-a naredio je u sredu popodne poletanje dva aviona mađarske vojne avijacije "Gripen" kako bi presreli mali civilni avion, registrovan u Litvaniji, koji leti iz Slovačke za Rumuniju.

Informaciju je sinoć prenela mađarska novinska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Izvor je rekao da je avion sleteo u oblast Hajdusoboslo kako bi dopunili gorivo, a zatim je ubrzo ponovo poleteo.

Dve letelice "Gripen" pratile su mali avion dok ga nisu preuzela dva američka aviona F-16 u rumunskom vazdušnom prostoru. Mađarski mediji navode da je nepoznati uređaj zaustavio transponder - predajnik koji omogućava elektronsku identifikaciju letelice.

Takođe, avion, koji nije bio označen kao"opasan ili neprijateljski", nije odgovarao na radio i vizuelne pozive vazdušne policije.

Kako se navodi u saopštenju bukureštanskih vlasti, letelica Bičkraft provela je više od sat vremena u rumunskom vazdušnom prostoru, prolazeći kratko kroz vazdušni prostor Srbije pre nego što je ušla u Bugarsku.

Ministarstvo odbrane takođe je sinoć saopštilo da bugarske vlasti istražuju, na terenu, poslednju poznatu oblast gde je sumnjiva naprava otkrivena radarom, prenosi Antena3.ro.

- Vazduhoplovstvo NATO-a reagovalo je na pojavu ove letelice koja je bez odobrenja nadletala vazdušni prostor nekoliko država članica NATO-a - saopštilo je Ministarstvo.

Oni takođe navode da u ovom slučaju postoje dve opcije.

- Ili je u pitanju nekvalifikovana osoba, iako je za upravljanje avionom potrebna dozvola, minimum obuke i vrlo je moguće da osoba nije znala da mora da uključi transponder i odgovara na poruke koje su stizale. U svakom slučaju, mislim da je naša reakcija bila na testu - rekao je vojni analitičar Radu Tudor.

On je zatim dodao da ukrštanje tri države NATO-a, Mađarske, Rumunije, Bugarske i države koja nije članica NATO-a, Srbije, ukazuje da ova priča može da se ponoviti sa manjim ili većim letelicama ili letelicama, koje mogu da pod prismotrom prođu radar.

(Espreso)