Ćevapi, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhajmo zajedno

svi ih vole

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA SARAJEVSKE ĆEVAPE: Sočni su kao sa BAŠČARŠIJE, ovo ODMAH MORATE DA NAPRAVITE

Služite sa sitno seckanim crvenim lukom i/ili kajmakom

Objavljeno: 06.06.2022. 20:03h > 20:05h

Iako će mnogi s pravom reći da ćevapi datiraju još iz antičkog doba, iz 8. veka pre naše ere, činjenica je da su sarajevski ćevapi prošle godine uvršteni u 100 najboljih jela sveta.

Ako odavno niste bili u Sarajevu, a uželeli ste se ukusa tradicionalnih sarajevskih ćevapa, Telegraf vam donosi originalni recept za ovaj specijalitet.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhajmo zajedno
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhajmo zajedno
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhajmo zajedno
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhajmo zajedno
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhajmo zajedno

Sastojci:

1,5 kg junetine (najbolje od vrata ili plećke)

0,5 kg jagnjetine

4 čena belog luka

kafena kašičica soli

dve kašičice sode bikarbone

Priprema:

U 100 mililitara vode prokuvajte četiri oljuštena čena belog luka.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhajmo zajedno

Meso isecite na kockice i dobro posolite. Meso se secka kako bi ostalo sočno.

Prelijte meso proceđenom vodom u kojoj se kuvao beli luk, sve dobro promešajte, prekrijte lanenom krpom i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.

Sutradan sameljete smesu u mašini za meso dva puta.

Ostavite smesu da odstoji bar četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim je vratite u frižider na još najmanje četiri sata. Sve vreme posuda sa mesom mora da bude pokrivena lanenom krpom.

Pre nego što počnete da oblikujete ćevape dodajte sodu bikarbonu, rukama dobro izmesite bar desetak minuta i sipajte smesu u špric za pravljenje ćevapa.

Da bi ćevapi „skakali“ dok se peku, moraju da budu čvrsti. To ćete postići tako što ćete sabijati smesu kad je stavite u špric za pravljenje ćevapa.

Pecite ćevape na jakoj vatri – ako ih spremate na roštilju koristite drveni ugljen i često premazujte rešetku roštilja lojem (ili uljem, ako nemate loj).

Ako ćevape pečete u tiganju, spustite ih tek kada se ulje dobro zagreje i stalno ih okrećite hvataljkom tako da porumene sa svih strana. Pazite da ih ne prepečete, jer će u tom slučaju biti gumasti.

Savet plus: Za doživljaj kao da ćevape jedete na Baščaršiji, presecite lepinju na pola, spustite je na kratko u proceđenu juneću supu, pa je naparite na roštilju preko ćevapa. Služite sa sitno seckanim crvenim lukom i/ili kajmakom.

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)