Kazahstan, Foto: Profimedia

REFERENDUM

UKIDA SE SMRTNA KAZNA? Kazahstan sprovodi VELIKE ustavne promene

Izlaznost je bila 68,06 odsto, a Centralna izborna komisija je navela u saopštenju da je 77,18 odsto glasova na jučerašnjem referendumu bilo za amandmane kojima se decentralizuje donošenje odluka i oduzima status "nacionalnog lidera" bivšem lideru Nursultanu Nazarbajevu

Objavljeno: 06.06.2022. 10:46h > 10:48h

U Kazahstanu su građani na referendumu podržali ustavne amandmane koje je predložio predsednik Kasim Žomart Tokajev, saopštila je danas Centralna izborna komisija.

Izlaznost je bila 68,06 odsto, a Centralna izborna komisija je navela u saopštenju da je 77,18 odsto glasova na jučerašnjem referendumu bilo za amandmane kojima se decentralizuje donošenje odluka i oduzima status "nacionalnog lidera" bivšem lideru Nursultanu Nazarbajevu, prenosi agencija Rojters.

Predloženim amandmanima ograničavaju se ovlašćenja predsednika države i značajno proširuju ovlašćenja parlamenta i lokalnih predstavničkih tela, što bi sistemski trebalo da poboljša poštovanje ljudskih prava, obnovi Ustavni sud, konačno ukine smrtnu kaznu i ukloni klauzule o statusu prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev predložio je izmene osnovnog zakona nakon pokušaja januarskog državnog udara. Referendum ima za cilj da obezbedi konačnu tranziciju zemlje sa superpredsedničkog oblika vladavine na predsednički.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Tako se planira smanjenje učešća šefa države u formiranju gornjeg doma parlamenta, ograničavanje njegovog uticaja na lokalna predstavnička i izvršna tela, uspostavljanje zabrane njegovog članstva u političkim partijama tokom predsedavanja. Tokajev je promovisao reformu kao osnovu za novi društveni ugovor u naftom bogatoj centralnoazijskoj zemlji, a analitičari kažu da bi glasanje na referendumu moglo da se posmatra kao proba za njegovu kandidaturu za osvajanje drugog predsedničkog mandata, navodi Rojters.

(Espreso)