Pasulj, Foto: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic

FANTAZIJA

MONASI SA HILANDARA PODELILI RECEPT ZA PASULJ: Nema ni kapi ulja!

Pasulj je mnogima omiljeni jelo, a ovaj na vodi je podjednako ukusan.

Objavljeno: 02.06.2022. 20:14h > 20:21h

Pasulj je namirnica koje domaćice sa našeg podneblja veoma često i rado koriste u kuhinji. Kuvani pasulj većina ljudi najviše voli sa rebarcima, slaninicom i kobasicom, ali i njegovoj posnoj verziji je nemoguće odoleti.

U vreme posta, pasulj je naizostavan obrok, a ovaj recept je od monaha sa Hilandara.

Sastojci:

500 g pasulja

3 veće glavice crnog luka

4 čena belog luka

200 ml pasiranog paradajza

2 šargarepe

1 kašika brašna

1 kašika aleve paprike

peršun

so, biber

Priprema:

Pasulj stavite u veću šerpu, nalijte vodom da ogrezne i stavite na vatru da provri. Potom procedite vodu i nalijte opet. Crni luk sitno iseckajte, pa ga dodajte u šerpu zajedno sa šargarepom, peršunom i začinite sve po ukusu. Kada je pasulj prilično raskuvan, pomešajte pasirani paradajz i brašno, pa sipajte u lonac i sve vreme mešajte, a onda dodajte i sitno seckan beli luk. Pasulj ostavite da se kuva još još desetak minuta. Kada je gotov, pasulj ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite uz omiljenu salatu.

(Espreso)