Bolica, Foto: Printscreen

DOKLE?

NOVI VIRUS SE ŠIRI SVETOM KAO NENORMALAN, ZOVU GA I "GROZNICA KRVARENJA IZ NOSA: Dolazi iz OVE ZEMLJE! (FOTO)

Pacijenti se zaraze ovim virusom nakon kontakta sa krvlju zaraženih životinja - uključujući krpelja

Objavljeno: 02.06.2022. 11:26h

Vlasti u Iraku kažu da su zabeležile 120 infekcija novim virusom koji se prenosi krpeljima, a širi se po južnim provincijama zemlje "neviđenom" brzinom.

Poznato je da je virus, nazvan "groznica krvarenja iz nosa" u porastu i već je ubio 18 ljudi, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U nekim slučajevima, izaziva teške simptome kod pacijenata, a bolesnici su navodno imali unutrašnje i spoljašnje krvarenje - što je rezultiralo gubitkom krvi. Irački zvaničnici kažu da je skoro jedna trećina svih smrtnih slučajeva, nastala u poslednje dve nedelje, što je izazvalo strah od nezadržive epidemije.

Ova groznica je zvanično poznata kao krimsko-kongo hemoragična groznica. Zvaničnici SZO strahuju da se groznica previše brzo širi, ali je za sada usredsređena na južnu provinciju Di Kar.

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/SuRTVCity
FOTO: Stock/Thinkstock
FOTO: Printscreen/Youtube/Experiment at Home

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), pacijenti se zaraze virusom nakon kontakta sa krvlju zaraženih životinja - uključujući krpelja.

Smatra se da su najugroženiji trgovci uključeni u klanje stoke.

Iz SZO kažu da je infekcija često iznenadna sa simptomima uključujući groznicu, bol u mišićima, vrtoglavicu, bol u vratu, bol u leđima, glavobolju, bol u očima i fotofobiju (osetljivost na svetlost). Rano se mogu javiti i mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku i grlobolja, praćeni oštrim promenama raspoloženja i konfuzijom.

Bolest ima relativno visoku stopu smrtnosti od oko 30%. Za borbu protiv virusa, Mustafa al-Kadimi, irački predsednik, izdvojio je milijardu dolara za prskanje stočnih farmi pesticidima, kako bi se ubili krpelji.

Kako je naveo Ahmed Zuiten, predstavnik SZO u Iraku, porast slučajeva mogao bi biti posledica neuspeha zemlje da sprovede kampanje prskanja pesticida 2020. i 2021. zbog korona virusa.

"Još nismo stigli do stadijuma epidemije, ali zaraze su veće nego prošle godine", rekao je on ranije ovog meseca.

(Espreso)