Sok, Foto: Printscreen

iz prirode

BOLJI SOK OD VIŠNJE NEĆETE PROBATI: Lansiraće vas u detinjstvo brzinom svetlosti (RECEPT)

Nema lepšeg i okrepljujućeg napitka nego upravo ovog od višanja koji nam je dobro poznat još iz detinjstva.

Objavljeno: 25.05.2022. 16:08h

Višnje su jedne od omiljenih voćki i preko leta su uvek definitivno na prvom mestu. Može da se prave raznorazne đakonije od njih, ali je sok definitivno mnogima najdraži.

Nema lepšeg i okrepljujućeg napitka nego upravo ovog od višanja koji nam je dobro poznat još iz detinjstva.

foto: RINA

Sastojci:

Tri kg višanja 2,5 l vode jedna kesica limuntusa jedan kg šećera po litri dobijenog soka

Priprema:

Višnje očistite od peteljki i dobro operite. Stavite ih u posudu sa limuntusom i vodom.

Izgnječite višnje, pa posudu poklopite i ostavite na hladnom mestu da odstoje 24 sata.

Posle tog vremena, višnje procedite i izmerite količinu tečnosti koju ste dobili.

Sipajte u posudu u kojoj će se kuvati, dodajte onoliko kilograma šećera koliko ste litara soka dobili i dobro izmešajte da se istopi.

Stavite na šporet i kuvajte na umerenoj temepraturi. Kada se pojavi pena, uklonite je. Nastavite sa kuvanjem soka još pet minuta posle skidanja pene.

Staklene flaše za sok dobro operite, osušite i sterilišite u rerni na 150 stepeni, oko pet minuta.

Vruć sok sipajte u vruće flaše.

Flaše ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

(Espreso/Najžena)