Kelj, Foto: Printscreen/Youtube/ Recepti za svaki dan

iznenadiće vas

OVO JE NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVETU I RASTE U SRBIJI: Ni u ludilu ne biste pomislili NA NJEGA!

Svako lisnato povrće je zdravo, ali posebno ovo koje raste u Srbiji kao ludo

Objavljeno: 18.05.2022. 10:46h

Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranljivijih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja, koja imaju moćna lekovita svojstva.

Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj, više nego da ga jede kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća.

Ovo su zdravstvene prednosti kelja i zašto je dobro da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Pomaže regulaciji holesterola

Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačne kiseline u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Recepti za svaki dan
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ Recepti za svaki dan
FOTO: Printscreen/Youtube/ Recepti za svaki dan
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Pomaže očuvanju zdravlja kostiju

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Riznica minerala

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2.

Pomaže očuvanju zdravlja očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat je antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanjuoksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može da poveća rizik od raka i ubrza proces starenja.

(Espreso)