Lenja pita, Foto: Printscreen/Youtube/The Best Recipes Narkonia

VRAĆA U DETINJSTVO

STARINSKI RECEPT ZA LENJU PITU: Samo NAŠE BAKE znaju u kom SASTOJKU SE KRIJE TAJNA, domaćice ovo DOBRO ZAPAMTITE

Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga secite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu

Objavljeno: 16.05.2022. 22:23h

Lenja pita je kolač koji godinama prave domaćice u našim krajevima i uz čiji ukus su odrastale ganeracije. Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom, upakovana u nežno testo, budi sva čula.

FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja
FOTO: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za testo, Telegraf je za vas pripremio onaj po kom su lenju pitu pripremale naše bake.

Sastojci za kore:

500 g brašna

250 g margarina

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

250 g šećera

2 jajeta

1/2 kesice praška za pecivo

1/2 limuna

prstohvat soli

Sastojci za fil:

1 kg jabuka

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

1 kašika mlevenog cimeta

3 kašike griza

2 kašike masti

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro isecedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu i dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle.

U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamesite testo i podelite ga na dva dela.

Polovinu rastanjite direktno na dno pleha, okvirnih dimenzija 30x40 centimetara i to će biti donja kora.

Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomerno ga rasporedite. Drugi deo testa rastanjite, pa ga stavite preko fila.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda još 10 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga secite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu.

(Espreso / Telegraf)