Krompir, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

RECEPT

MLADI KROMPIR IZ TIGANJA, PRAVA POSLASTICA: Bez BELOG LUKA to nije to, a obratite pažnju na VELIČINU ŠERPE

Operite krompir hladnom vodom, osušite i stavite sa ljuskom u veliku šerpu.

Objavljeno: 15.05.2022. 08:59h

POTREBNI SASTOJCI

mladi krompir - oko 1.5 kg manji

beli luk - 1 struk, svež

mirođija - 1/2 sveža

so - po ukusu

biber - po ukusu

ulje - više od 200 ml za prženje

NAČIN PRIPREME

Operite krompir hladnom vodom, osušite i stavite sa ljuskom u veliku šerpu.

Cilj velike šerpe je da ima više prostranstva prilikom prženja, da bi mogao da se ravnomerno isprži.

Ako nemate veliku šerpu stavite krompir u porcijama. Veći krompir isecite na veće komade.

Sipajte više od 200 ml ulja, dobro je da ih ulje malo pokriva. Šerpu dobro zatvorite aluminijumskom folijom i ivice dobro pritisnite.

Viljuškom napravite rupe u foliji na 4-5 mesta da izlazi para. Stavite na umerenu vatri i s vremena na vreme protresite šerpu da bi ulje moglo da ih preliva. Pržite oko 20 minuta.

Nakon toga skinite foliju, pažljivo promešajte rešetkastom kašikom i pržite dok ne dobijete zlatnu koricu.

Gotov krompir izvadite rešetkastom kašikom, sipajte po ukusu - so, mleveni biber ili beli biber, malo belog luka u prahu i iseckanu mirođiju. Servirajte tople.

Ja ih volim bez dodataka, samo posute solju.

(Espreso/Bonapeti.rs)