Katalin Novak, Foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE

a orban?

NOVI ŠAMAR RUSIJI! Neočekivane vesti stigle iz Mađarske

Prva žena predsednica Madarske, Novak je bila zamenica predsednika stranke Fides i ministarka za porodična pitanja u prethodnoj Orbanovoj vladi

Objavljeno: 14.05.2022. 18:12h

Tokom današnje ceremonije inauguracije novoizabrana predsednica Mađarske Katalin Novak osudila je rusku invaziju na Ukrajinu i rekla da će njen prvi put kao predsednice države biti poseta Poljskoj, što se tumači kao potez dobre volje u pravcu poboljšanja odnosa sa zvaničnom Varšavom.

Odbijanje Mađarske da šalje oružje susednoj Ukrajini i njeno protivljenje planiranom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte uticalo je na odnose Budimpešte i Varšave, čije su dve nacionalisticke vlade bile dugogodišnji saveznici u EU, prenosi Rojters.

Novakova je bivša poslanica stranke Fides i saveznik premijera Viktora Orbana i u martu je, nešto pre nego što je Orban odneo još jednu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, izabrana na uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednice Mađarske.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Prva žena predsednica Madarske, Novak je bila zamenica predsednika stranke Fides i ministarka za porodična pitanja u prethodnoj Orbanovoj vladi.

„Osudujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na jednu suverenu državu. Kažemo zauvek ne svakom pokušaju da se obvnovi ŠSR“, poručila je Katalin Novak.

(Espreso)