Brokoli, Foto: Printscreen/Youtube/TV Hope

oprez

NAMIRNICA KOJU VAM SVI PREPORUČUJU DA JEDETE NAJVIŠE DOVODI DO NADIMANJA: Ovo niko od nas NIJE ZNAO

A šta čini jednu hranu gorom od druge u smislu nadimanja zapravo zavisi od konkretne osobe

Objavljeno: 13.05.2022. 17:42h

Hrana koju jedemo je odgovorna za veliki stomak koji imamo nakon svakog obroka. Godinama se sugeriše de je neophodno promeniti ishranu, način konzumiranja namirnica, kao i samu pripremu, ali posebna pažnja se skreće na šećer. Međutim, da li su supstituti za šećer dobri za stomak?

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Naduti stomak čini da se osećate deblje i letargično čak i ako ste inače vitki i puni energije. Klasični "proizvođači" gasova i nadimanja su pasulj sa svojim neprobavljivim oligosaharidima, rafinisani ugljeni hidrati, mlečni proizvodi za osobe koje ne podnose laktozu i masti iz mesa i pržene hrane koje usporavaju varenje.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ali čak i neke namirnice koje su dobre i zdrave za vas, kao što su jabuke i šljive ili povrće poput brokolija i kupusa, sadrže skrob koji može izazvati nadimanje.

foto: Profimedia

A visok sadržaj vlakana u celim žitaricama može takođe izazvati nadimanje. A šta čini jednu hranu gorom od druge u smislu nadimanja zapravo zavisi od konkretne osobe.

Međutim, jedan sastojak koji svako treba da izbegava jer izaziva nadimanje jesu veštački i prirodni nehranljivi zaslađivači (kao što je stevija).

(Espreso / Živim.hr)