Voće, Foto: Espreso

puno vitamina

1 VOĆKU RETKO JEDETE, JER JE JAKO SKUPA, ALI NE ZNATE KOLIKO JE NJENO SEME ZDRAVO: Spas je za METABOLIZAM

Osim toga, semenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi „lošeg“ holesterola

Objavljeno: 11.05.2022. 17:35h

Postoji toliko mnogo proizvoda koji imaju korisna svojstva za koja ne znamo.

Na primer, seme od od jedne važne voćke. Koliko smo puta smo ih samo bacili u kantu, a da nismo znali njihova blagotvorna svojstva.

FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović
FOTO: Emilija Jovanović

Avokado ne spada u jeftine namirnice, a iskoristiv je 100%. Zašto bi bacali njegovu semenku u kantu kada i nju takođe možemo upotrebiti, a evo i kako!

FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen Youtube / Zdravi i jednostavni recepti
FOTO: Printscreen/youtube/LuxideLuxi

Seme avokada ima baktericidna i fungicidna svojstva. To znači da su u stanju da neutrališu različite štetne mikroorganizme. Osim toga, semenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi „lošeg“ holesterola. Osim toga, ovi proizvodi sadrže kalcijum, magnezijum i vitamin C.

foto: Aleksandra Čolić

Kako pripremiti seme avokada?

Pre nego što skuvate seme avokada, morate oguliti smeđu kožu i ostaviti da se seme osuši. Izrendajte koru, pa stavite u rernu oko sat vremena na niskoj temperaturi. Što se tiče koštice, možete je peći bez rendanja (oko 2 sata), zatim oguliti kožu i narendati pulpu koštice. Nije preporučljivo jesti sveže seme.

Kako koristiti semenke avokada kao kozmetički proizvod

foto: Profimedia

Zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, semenke avokada se odlično nose sa aknama, masnom kosom i peruti. Takođe imaju dobar uticaj na našu boju kože i zdravlje kose.

Kako ga koristiti kao dodatak ishrani:

Preporučuje se da konzumirate semenke avokada ako patite od gojaznosti, ateroskleroze ili imate problema sa krvnim pritiskom. Možete ih jesti i ako imate upale (na primer, grip) ili probavne smetnje. Rendane semenke se obično dodaju u salate, smutije i druga jela.

(Espreso / Magazin Novosti)